Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

четвртак, 17. октобар 2013.

СДС и ПДП иза себе оставили пустош

У поводу иступа представника опозиционих политичких партија у Републици Српској, прије свега СДС-а и ПДП-а, на конференцијама за штампу јуче и данас, СНСД обавјештава јавност и грађане Републике Српске о следећем:
Конференције за штампу ових опозиционих партија представљају наставак бруталне и неаргументоване хајке, на Предсједника СНСД-а и Предсједника Републлике Српске господина Милорада Додика, те на СНСД у цјелини.

Пракса је у опозиционим редовима, да се слика о стању у Републици Српској ствара са претпоствком, да су грађани Републике Српске заборавили период њихове владавине. Тако је СДС поново оптужила СНСД, за новонасталу ситуацију у Фабрици глинице "Бирач".
Подсјећања ради износимо пар детаља који побијају ове наводе, јер сматрамо да ове гнусне неистине не заврјеђују дубљу анализу:
1.Фабрика глинице "Бирач" ушла је у преговоре са литванским купцем у вријеме владе Младена Иванића
2.Ова фабрика приватизована је у вријеме владе Драгана Микеревића
3. Оно што је јако важно, у ратном и поратном периоду, када је власт на свим нивоима углавном вршила СДС-а, овај гигант је бачен на кољена, јер га је цијела СДС-а
структура уништавала како и кад јој се прохтјело.
У вријеме док је СДС вршила власт, вршена је приватизација предузећа у Републици Српској, чије је посљедице на својој кожи осјетило на десетине хиљада радника који су остали без посла, те градови и општине чија је привреда уништена за рачун неколико људи.
Већина предузећа је отишла у стечај и сада никоме нису интереснтна, јер су уништена до потпуне нефункционалности.
Од посљедица приватизације предузећа у Републици Српској, коју су проводили СДС и ПДП, Република Српска и њени грађани се до данас нису опоравили.Такође, Република Српска се још није опоравила, од свих посљедица вршења власти од стране СДС-а и ПДП-а, и пустоши које су за собом оставили.
Због свега наведеног СДС и ПДП немају право никоме држати моралне лекције, нити СНСД-у нити било коме.
Такође, примјећујемо да се одређени број медија у Републици Српској, ставио у функцију портпарола опозиције у Републици Српској, што представља кршења основних постулата новинарске професије и етике.
СНСД подржава све напоре које је Влада Републике Српске учинила и чини, како би радници запослени у бившем "Бирачу", остали на својим радним мјестима, као и сви они чија егзистенција и егзистенција њихових породица зависи од нормалног рада ове Фабрике.