Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

петак, 27. јун 2014.

PSI MIRA


Završetkom oružanih sukoba, "psi mira" zamjenjuju "pse rata". I dok se za ove druge može reći da su, kud i kamo, moralniji jer svoju aktivnost nazivaju pravim imenom i ne filuju u oblande patriotizma, nacionalne interese ili više ciljeve, psi mira svoju aktivnost uvijek pokušavaju opravdati "višim ciljevima", brigom za vlastiti narod i vizionarstvom.
Zajednička poveznica izmedju ove dvije grupe su Centrala, klijent i novac.
Jedno od najplodonosnijih područja, za infiltriranje takvih iskompleksiranih, nedovršenih i na novac lakomnih individua su mediji. Svakako ne u ekskluzivitetu, ne samo mediji nego i političke partije, NVO, bez kojih pomenute "profesionalne moralne gromade" ne bi imaleklijentelu. Za svako, pa i moralno prostituisanje, potrebno je dvoje.

Godinama poslije rata našu medijsku i političku scenu zagadjuju, srozavaju amoralni profesionalno i ljudski, neostvareni likovi, u simbiozi dnevno političkih dimnih bombi. jedan od endemskih kapitalaca u toj sferi je osoba u čijem vlasništvu je lična karta s imenom VASKOVIĆ SLOBODAN, po vokaciji i moralnom liku, bitanga i vucibatina, a po slučaju novinarsko piskaralo. Lik kome je profesionalna etika i odgovornost javno iznesene riječi, bliska koliko i njegovim klijentima.
Kako se pomenuta individua, u poslednje vrijeme, mnogo "istraživačko-analitički" bavi Kozarskom Dubicom, a u istu ne dolazi, ne poštujući novinarsko pravilo odgovor druge strane, a pogotovo hijerarhiju izvora, radi javnosti potrebno je demaskirati nosioce ovih aktivnosti.
Duboko svjesni da svi oni, koji iole drže do mentalne higijene i digniteta zdravog razuma, ne doživljavaju ozbiljno škrabotine istog, prepoznatljiv je klijent u lancu tog moralonog prostituisanja.
Srpska demokratska stranka, politička ljuštura bez programskog i političkog sadržaja.
Prosječno politički informisan građanin u naručenim tekstovima tog piskarala, sa pokretanjem samo 10% kapaciteta sive mase, u narodu poznatije kao mozak, prepoznaje rukopis, moralni kredibilitet i način političkog djelovanja pomenute političke partije.
U nedostatku političke ideje, programskog kursa, a zadržavši davno usvojen način obračuna sa neistomišljenicima, trasiran je od čuvenog Velibora Ostojića, pa preko samozvanog narodnog umotvorca Miroslava Toholja, koji je uzgred rečeno, inspiracijsko stablo paljanske šljive zamjenio konformim beogradskim prostorom, a nastavljeno prošlim opštinskim izborima, pod čuvenim motom "Držte lopova".

Rukovodstvo Srpske demagoške stranke ponovo podcjenjuje vlastiti narod, računajući da mogu zadoboti njihovo povjerenje, na ispraznu retoriku i "mahalsko" tračarenje. Toliko očajni ipak nismo.
Od poznatog i demskiranog klijenta, nema iznenadjenja. Preostaje nam da sačekamo narednu "visokoumnu i vizionarsku" škrabotinu, ništavila i bitange, koja se odaziva na ime Slobodan Vasković, uokvirenu u čuvenu frazu "dobro obavještenog izvora" u liku SDS junoše ĐORĐA LAZIĆA, iskompleksiranog i manijom nepostojeće veličine opterećenog odbornika, koji mu je saopštio na podnevnoj kafi, u prijateljskom i neformalnom ćaskanju dana 25.06. ljeta Gospodnjeg. Pomalo indikativno, od zgrade Uprave za indirektno oporezivanje, što zbog odgovrnosti, javno izrečene riječi nećemo komentarisati.
Klijent se zna, "dobro obavješteni izvor", takođe, a iz koje Centrale stiže novac, najbolje će dubičkom "vječnom studentu" objasniti njegov stranački tribun, Mladen Bosić, poslije jednog od mnogobrojnih podaničkih izlazaka iz američke ambasade.
Propušteno kućno vaspitanje je teško nadomjestiti nekim likovima, a svoju ljudsku i profesionalnu nedovršenost će shvatiti kada utvrde da im "pinokijevski" nosovi, ne dozvoljavaju smještanje na poštanske markice, gdje se već vide.
Umišljenost marginalaca, da bez ikakvih konkretnih rezultata, rada i dostignuća, mogu postati nacionalno nasleđe. Oprosti im Bože, ne znaju šta rade. Žalosnog li i otužnog prizora.

IZBORI I KOALICIJE



Poslednjih dana u Kozarskoj Dubici kruže razne priče o novoj skupštinskoj većini. Jedna od tih priča je i ta da dubički PDP pregovara sa lokalnim SNSD-om o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima 12.10.2014.
Navodno, PDP predlaže SNSD-u da podrže zajedničkog kandidata za Narodnu Skupštinu Republike Srpske, a da na lokalnom nivou zajedno sruše lokalnu vlast i da raspišu vanredne lokalne izbore sa ciljem da dobiju svog načelnika.
Dubički PDP je spreman da podrži kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika a da zajednički predlože kandidata za Narodnu Skupštinu Republike Srpske.    Jedna od mogućnosti je i ta: Da kandidat za Narodnog poslanika bude Dragan Mataruga, koga bi podržale obe stranke a da za načelnika opštine Kozarska Dubica bude kandidat iz PDP-a, Nebojša Milovčević.
Druga mogućnost je da kandidat za Narodnu skupštinu bude kandidat PDP-a Perica Bundalo a kandidat za načelnika opštine Kozarska Dubica kandidat SNSD-a Dragan Mataruga.
Kako saznajemo DNS uskoro napušta skupštinsku većinu u Kozarskoj Dubici, navodno sukob između DNS-a i PDP-a, tačnije fizički sukob između Nenada Ličanina i Perice Bundala koji je spriječen zahvaljujući Peri Karanu.
Dragan Glavaš (nezavisni kandidat) takođe je spreman da otkaže savezništvo sa skupštinskom većinom ako DNS napusti koaliciju.
Kako izgleda doći će do promjena ne samo na Republičkom nivou već i na lokalnom ili su to samo predizborne igre uskoro će se saznati.