Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

четвртак, 13. јун 2013.

FK Borac Kozarska Dubica



Kao što je Zubanje dio našeg grada, kao što je Stara Ada usječena u dubičku dušu, tako je i Fudbalski Klub "Borac" značio jako mnogo za većinu Dubičanaca. Svi usponi i padovi ovog malog kluba su praćeni sa mnogo interesovanja u svim slojevima društva.
Sam stadion "Borca" je priča za sebe, sa jedne strane opasan povelikom prekrivenom drvenom tribinom. Tribina je uglavnom bila prepuna navijača, mada su mnogi voljeli da se prislonjeni na ogradu oko stadiona užive u igru na travnjaku.
Tu su počinjali i dječiji snovi o "ganjanju" lopte, koji su nastavljani po mahalama, livadama, u školi, poslije možda i u juniorskoj ekipi, i dalje sve do prve postave Borca za one koji su pokazali smisao i ljubav za fudbal.



Radnički Sportski klub "Borac" je osnovan jula 1936. godine na inicijativu kožarskih radnika Bosanske Dubice.
Glavni organizatori su bili radnici Ahmet Ćelam, Vujo Momčilović i Razim Hadžić. Igrači kluba su bili uglavnom i sami radnici, kao i siromašni omladinci bez zapošljenja. I uprava i igrači su bili pripadnici različitih vjera i nacija iz grada.
Iako je bio jako slabog materijalnog stanja i nastupao u nižem rangu takmičenja, "Borac" je ipak bio popularan među građanima Dubice.
Oko kluba su se u to vrijeme okupljali napredni omladinci i članovi Komunističke Partije.
Vlasti su "Borac" smatrali "crvenim", tj. komunističkim klubom, pa mu zbog toga nisu davali nikakvu pomoć. Naprotiv, pokušavali su na svaki način da ometaju rad kluba, jer su ga smatrali neprijateljem društvenog sistema. Međutim, "Borac" je uspijevao da se održi kao pristojan sportski kolektiv, nalazeći se uvijek pri vrhu lige.
FK Borac iz 1986. godine









Pored igranja fudbala i učestvovanja u fudbalskoj ligi, uprava "Borca" je organizovala masovne izlete i proslave Prvog maja. Pripremane su i pozorišne predstave za vrijeme vjerskih praznika.
Borac - Berek (Prijedor) 1985. godina
Odmah na početku Drugog svjetskog rata veliki broj igrača i simpatizera odazvao se pozivu Komunističke partije na ustanak, i stupili su u borbu protiv neprijatelja. Mnogi od njih su se istakli kao hrabri borci, među kojima je bilo i narodnih heroja, a neki su dobili i visoke vojne činove za zasluge i požrtvovanost.

FK Borac 1987. godina









Nakon napuštanja Republičke lige, "Borac" i u narednom periodu svog postojanja nastavlja sa dobrim radom. Generacija za generacijom igrača smjenjivale su se jedna za drugom. 
Kao najboljeg igrača "Borca" svih vremena možemo sa pravom izdvojiti rahmetli Fadila Kišmića, i vjerujemo da bi se svi sa nama složili. Od ostalih igrača koji su se isticali možemo spomenuti: Midhad Alić - Topdžija, Safet Porić - Pore, Edo Talić - Jumi, Omer Torić - Tore, Bašić Omer - Omo, Vlado Kotur - Zeko, Banjac Rajko - Budin, Ćehajić Ismet - Ipa, Petrović Nikola - Niko, Nebojša Dostica - Sova, Jahić Amir - Jaha, Hatipović Ejub - Piko. 
FK Borac juniori 1989/90
Navijaci "Borca" slave vodstvo od 1:0, strijelac: Numanspahic Zijad - ZIKO
 U sezoni 1990/91, "Borac" se takmičio u Republičkoj ligi "Zapad" i bio je na pragu ulaska u Treću ligu bivše Jugoslavije. U zadnjoj i odlučujućoj utakmici "Borac" je bio poražen od ekipe FK "Kozara" iz Bosanske Gradiške sa rezutatom 1 : 2. Utakmica je igrana kod kuće pred oko 3.000 navijača, koji su cijelo vrijeme strastveno bodrili naše "crveno-crne". 






Konačna tabela lige je izgledala ovako:
01. FK "Kozara" (Bos. Gradiška)
02. FK "Borac" (Bos. Dubica)
03. FK "Sloboda" (Bos. Novi)
04. NK "Jedinstvo" (Cazin)
05. FK "Ljubić" (Prnjavor)
06. FK "Podgrmeč" (S. Most)
07. SD "BSK" (B. Luka)
08. NK "Bratstvo" (Ključ)
09. NK "Naprijed" (B. Luka)
10. FK "Krajišnik" (V. Kladuša)
11. FK "Bratstvo" (Bos. Krupa)
12. NK "Elektrobosna" (Jajce)
13. FK "Sloga" (Otoka)
14. FK "Borac" (T. Drvar)
15. FK "Sloga" (Podgradci)
16. FK "Jedinstvo" (Vrnograč)

FK Borac generacija 1990/91


Gornji red: Dmitrović Bojan, Isailović Aron, Jahić Amir, Vujanović Veselko, Adžić Goran, Petrović Nikola (trener).
Srednji red: Dostica Nebojša, Krupić Nihad, Ćehajić Ismet, Čaušević Husein, Ćosić Ermin, Biga Dragan.
Donji red: Kozarac Igor, Ajdinović Nusret, Ćelam Mehmed, Vlado Kotur (trener), Torić Adnan, Bakić Jovica.

Na slici nedostaju: Banjac Rajko – Budin, Numanspahić Zijad - Ziko, Muzaferović Samir - Ćamil, Makelić Mirsad – Miki i Ćejvan Admir.

Ovu generaciju FK "Borac" uspješno je vodio poznati profesionalac, bivši fudbaler FK "Borac" iz Banja Luke i NK "Rijeka" iz Rijeke, Vlado Kotur, koji je odigrao i nekoliko utakmica za mladu reprezentaciju Jugoslavije i bio njen kapiten. Njegova desna ruka bio je dugogodišnji fudbaler našeg "Borca", Petrović Nikola, mnogima poznat kao Niko, koji je radio kao pomoćni i kondicioni trener.

Нема коментара:

Постави коментар