Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

среда, 25. фебруар 2015.

Uhapšeni dileri u dvorištu osnovne škole

diler
Policija je u dvorištu osnovne škole u Kozarskoj Dubici zatekla dva lica od kojih je jedno bježeći bacilo šest paketića marihuane, saopšteno je danas iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.
Lice čiji su inicijali M.T. /49/ uhapšeno je odmah, dok je D.D. /19/, koji je pobjegao, lišen slobode nepunih pola sata kasnije.
“Na zakonski izdato naređenje policijskih službenika staje lice M.T. /1966/ iz Kozarske Dubice, dok se drugo lice udaljilo u nepoznatom pravcu, a utvrđeno je da je riječ o licu D.D. /1996. godište/ iz Kozarske Dubice”, navodi se u saopštenju.
Policajci su nepunih pola sata kasnije u Ulici Majora Gavrilovića uhapsili i D.D. zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, o čemu će izvještaj proslijediti Okružnom tužilaštvu Banjaluka.
Slučaj se dogodio u subotu, 21. februara, u Trebinjskoj ulici pet minuta poslije ponoći.
U pretresu kuće koju koristi lice D.D. u Kozarskoj Dubici policijski službenici su pronašli digitalnu vagu, sredstva za pakovanje i korišćenje opojne droge, gasni pištolj i manju količinu novca.

Autor: http://www.atvbl.com/uhapseni-dileri-u-dvoristu-osnovne-skole/

понедељак, 16. фебруар 2015.

ZAPIŠITE: Ovo je recept za vrhunske ćevape!

Recept

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Da skratmo priču, evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.
Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, 0,5 kg jagnjetine, 4-5 čena belog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.
Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.
Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.
Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.
(Family.rs)

среда, 11. фебруар 2015.

Od danas možete zamijeniti BiH vozačku dozvolu za Njemačku vozačku dozvolu

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i parlamentarna državna tajnica Katherina Reiche potpisali su Zajedničku izjavu o namjeri…
777
…Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture SR Njemačke i Ministarstva komunikacija i prometa BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola.


„Ministarstvo komunikacija i prometa BiH okončalo je još jedan važan projekat od kojeg će direktnu korist imati građani Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, potvrdivši da je izjava stupila na snagu nakon potpisivanja.
Na ovaj način olakšava se zamjena vozačkih dozvola osobama koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu za putnička motorna vozila i moticikla, koju izdaju mjerodavna tijela u Bosni i Hercegovini, odnosno SR Njemačkoj. Građani svoje vozačke dozvole mogu zamijeniti bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita ukoliko imaju mjesto boravka u Bosni i Hercegovini najmanje 180 dana u tijeku kalendarske godine, odnosno najmanje 185 dana u SR Njemačkoj.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je u protekle tri godine okončalo postupak priznavanja i zamjene vozačkih dozvola sa Australijom te je u procesu pregovaranja o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Republikom Italijom, Republikom Turskom, Republikom Albanijom, Republikom Moldavijom, Republikom Makedonijom, Kraljevinom Nizozemskom, Kraljevinom Danskom i Kraljevinom Španjolskom.