Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

понедељак, 16. фебруар 2015.

ZAPIŠITE: Ovo je recept za vrhunske ćevape!

Recept

Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Da skratmo priču, evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.

Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.
Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, 0,5 kg jagnjetine, 4-5 čena belog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.
Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.
Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.
Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.
(Family.rs)

Нема коментара:

Постави коментар