Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

петак, 26. април 2013.

Sječa plata lokalnih funkcionera



  www.glassrpske.comSječa plata lokalnih funkcionera
Banjaluka - Plate funkcionera u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj treba da budu manje, jer su sadašnje i do nekoliko puta veće od prosječne plate u Srpskoj, smatraju poslanici Narodne skupštine RS.
Neki lokalni funkcioneri plaćeniji su čak i od predsjednika Republike, premijera i ministara.
Skupština je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojim je predviđeno da plata lokalnih funkcionera ne može biti veća od tri i po prosječne neto plate isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u opštini ili gradskoj upravi. Ovim nacrtom određeno je i da se plata funkcionera može uvećati i do 30 odsto na osnovu definisanih kriterijuma. 
Prosječna plata u Srpskoj u martu iznosila je 799 maraka, a prema posljednjim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave, primanja gradonačelnika Bijeljine iznosila su 5.700 maraka mjesečno. On je i najplaćeniji funkcioner.
Istovremeno, gradonačelnik Istočnog Sarajeva ostvarivao je primanja u iznosu od 4.416 maraka, dok je prvi čovjek Doboja primao 4.375 KM, a Prijedora 4.602 KM.
Kada su u pitanju opštine, najveća primanja imao je načelnik Višegrada i to 4.684 KM, Dervente 4.455 maraka, Broda 4.292 KM, dok je plata načelnika Pala bila 4.200 KM. Načelnik Kozarske Dubice prema ovim podacima primao je 4.070 KM, Milića 4.052, a načelnik Laktaša 4.046 maraka.
Istovremeno, plata predsjednika RS je 3.555 maraka, kolika je i plata predsjednika NSRS i Vijeća naroda RS. Predsjednik Vlade RS ima platu u iznosu od 3.375 KM, a ministri 2.700 KM.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da je ovim zakonom predviđeno da se plata funkcionera jedinica lokalne samouprave utvrđuje na osnovu prosječne neto plate isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, ne uključujući plate funkcionera, te broja stanovnika u toj jedinici lokalne samouprave.
Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac rekao je tokom skupštinske rasprave da plate funkcionera lokalne samouprave treba vezati za prosječnu platu.
- Ako njihove plate vežemo za platu u lokalnoj administraciji, pravimo raskorak između plata u realnom sektoru, koje su manje za oko 40 odsto - rekao je Baštinac.
On je rekao da bi bilo dobro i da plate svih funkcionera budu tako definisane.
- Moglo bi se odrediti da plata poslanika i ministara bude tri i po, predsjednika NSRS i Vlade četiri i po, a predsjednika RS pet prosječnih plata u RS. Tako imamo jedan kriterijum koji je jasan i nema potrebe za drugim kriterijumima. Istim pravilom za sve funkcionere u RS izbjegle bi se stalne rasprave o tome kolika je čija plata - rekao je Baštinac.
Predsjednik Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da bi ljudi u lokalnim zajednica trebalo da budu moralni da sami, u zavisnosti od stanja u zajednici, odrede plate.
- Ali svjesni smo problema koje smo imali do sada, da su u zajednicama koje su neodržive bila plaćena po tri potpredsjednika lokalne skupštine - rekla je Stevanovićeva.
Poslanik PDP-a Velimir Sakan rekao je da, prije svega, treba da budu ograničena ukupna primanja, jer se prema raznim naknadama plata može duplo uvećati.
Poslanik SDS-a Miroslav Kojić ukazao je na činjenicu da se propisuje da potpredsjednik skupštine sa 25 odbornika bude volonter, da to dolazi u koliziju s tim ko može biti funkcioner i da li funkcioner može biti volonter.
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi upućen je na javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Popis

Poslanici NSRS usvojili su danas i izmjene Zakona o organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS, Zakona o fondu za restituciju RS, Nacrt zakona o uslugama, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.
Skupština je usvojila i odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije RS za kreditno zaduženje od 12 miliona KM preduzeća "Nikola Tesla" iz Banjaluke, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS. Jednoglasno je usvojen i Zakon o uređenju prostora i građenju.
Plate gradonačelnika
Grad
visina plate
Bijeljina
5.700 KM
Prijedor
4.602 KM
Istočno Sarajevo
4.416 KM
Doboj
4.375 KM
Plate načelnika
Opština
visina plate
Višegrad
4.684 KM
Derventa
4.455 KM
Brod
4.292 KM
Pale
4.200 KM

субота, 20. април 2013.

KOREN MASLACKA – LEK I PREVENTIVA PROTIV RAKA , NEKA SE NE ZABORAVI



Nemam medicinsko obrazovanje, pa po toj logici ne bih smio pisati o ovako osjetljivoj temi. Međutim, da sam znao ovo što sada znam vjerojatno bi neki od mojih poznanika i prijatelja, koji su preminuli od raka, danas bilo živo. Ovo što vam dole prenosim najnovija je vijest i kao slamka za koju se hvata utopljenik mogla bi dati nade i vratiti zdravlje teško oboljelim. Ako pogledate po tratinama sve se žuti od cvijetova maslačka, a povjetarac njiše bijele glavice i raznosi sjemenke uokolo. Bio sam pomalo ljut na tu jestivu korovsku biljku, koja se nekontrolirano širi po mojoj tratini. No danas, nakon što sam saznao koliko je to dragocijena biljka, potpuno sam promijenio mišljenje. Poznato je da tonik od maslačka povoljno djeluje na jetru, ali da može izliječiti rak, otkriveno je tek nedavno na Sveučilištu Windsor u Kanadi. Dr. Caroline Hamm primijetila je poboljšanje zdravstvenog stanja u nekoliko pacijenata koji su pili čaj od maslačka i s tim zapažanjem upoznala kolegicu biokemičarku dr. Siyaram Pandey, koja opet po nagovoru, nerado započinje istraživanje. Iako sumnjičava, po logici “Ako ne koristi, štetiti ne može”, provela je istraživanja i došla do zapanjujućih rezultata. Ispitujući uzorke krvi pacijenata oboljelih od leukemije, utvrdile su da ekstrakt korijena maslačka uništava stanice leukemije, dok na normalne stanice nema taj pogubni učinak. Drugim riječima, ekstrakt korijena maslačka djelovao je pogubno samo na kancerozne stanice, dok za razliku danas prihvaćene metode kemoterapije ili zračenja ubijaju sve stanice. Ispitujući in vitro i druge tipove kanceroznih stanica došle su do istog zaključka. Ekastrakt korijena maslačka bio je djelotvoran. Za svoja su istraživanja u dva navrata dobile i financijsku potporu. Ovaj tim istraživača podnio je zahtjev za kanadsku autorizaciju kako bi mogle nastaviti s kliničkim ispitivanjima, no velika je vjerojatnost da će ovi pozitivni rezultati biti polako prekriveni zaboravom.

Zašto? Naprosto zato što se prirodni ljekovi ne mogu patentirati, a farmaceutska industrija u koliko ne pronađe načina da sintetizira aktivnu substancu maslačka u ovom poslu ne može ostvariti dobit. Dakle: ako nema patenta – nema velike zarade farmaceutske industrije, a ako nema zarade nema ni interesa. No pored odsustva interesa može se javiti zabrana, kao što je to bilo već s nekim prirodnim lijekovima. Moć farmaceutske industrije je ogromna.
Srećom, ako se znanje prenese, maslačka će uvijek biti, pa ako i Codex Alimentarius zabrani njegovu prodaju, moći ćemo ga sami, zlu ne trebalo, brati po livadama. Evo nekoliko primjera izlječenja:
John DiCarlo primljen u bolnicu, nakon neuspjelog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je uzimati čaj od maslačka i nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan i proglašen zdravim.


Drugi slučaj: George Cairns, farmer američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korijena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio i instrukcije o liječenju: pola žličice praha korijena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiti će probleme s rakom za par mjeseci.
Uočljiva je razlika u pristupu, dok je prvi bolesnik koristio topli čaj, drugi naglašava da prašak ne koristiti uz tople napitke. Treba izbjegavati šećer, prerađenu hranu i meso. Dakle preporaua se organska, vegetarijanska prehrana s mnogo sokova. Jasno, važna je kvaliteta biljnog pipravka.
Sve sam ovo preveo iz izvornog teksta u nadi da će nekome biti od velike koristi i pomoći, te moguće vašem voljenom prijatelju(ici) ili rođaku(inji) spasi život.Gornji tekst napisao Prof. Marijan Jošt

Ovaj ispod tekst sam pronasla na internetu
Koren maslačka, osušen, istucan u prah i upotrebljavan pola kašičice u toku dana uz čašu vode otklanja sve ćelije karcinoma iz tela.
Poznato je da sadržaj gorkih koščica kajsije, breskve, šljive, višnje i sl u sebi sadrži vitamin B17, odnosno leatril i uz pomoć ovoga se uspešno leči rak. Treba upotrebljavati jednu koščicu na dva ipo kilograma telesne težine, svaki dan i za par meseci svi maligni tumori budu očišćeni iz organizma. Ovo je provereno na nekoliko slučajeva. Što je koščica gorča utoliko bolje, jer u sebi ima neznatnu količinu cijanida koje ubijaju ćelije raka, odnosno svih tumora a zdravom tkivu ne škode.


Dandelion Root Health Benefits:
* Dandelion root extract is unique, and is one of the only things found to help with chronic myelomonocytic Leukemia and it is effective in treating Breast Tumors
* Detoxification of vital organs: Because of the diuretic abilities of dandelion root, it is beneficial for flushing out the Liver, Kidneys and Gallbladder. It works great to purify the blood and cleanse the system. This also makes it a good herb for Fighting Infections. It is also used for Arthritis, Osteoarthritis, Gout and Rheumatism
* Dandelion tea actively ameliorates disease—it is a potent disease-fighter—and helps the body heal, helps Boost Immunity and Heart Disease, and age-related Memory Loss.
* Treating Anemia: Because of the high content of iron in dandelion root, it is beneficial for building red blood cells in the body to treat anemia.
* Treating Diabetes: Dandelion root has been shown to lower blood sugar levels in patients. In Europe, it’s used to treat Type-1 and Type-2 diabetes.
* Digestive System: Dandelion root, when made into a tea, is beneficial for relieving constipation, flatulence and fullness.


*Treating High Blood Pressure: Dandelion root is a natural Diuretic. When combined with its high potassium content, it is an effective treatment to lower blood pressure. * Dandelion tea helps reduce High Cholesterol.
* High Nutritional Value: Dandelion root contains vitamins A, B-complex, C and D as well as the minerals Iron, Zinc and Potassium. This combination of vitamins and minerals also makes dandelion root a High Antioxidant Food.
* Mood Enhancer: Due to the high amount of vitamin B-complex, dandelion root can help to stabilize mood and Treat Depression.
*Dandelion root is also used to treat skin disorders such as Acne, Eczema and Psoriasis.
* It is very beneficial to Menopausal Women
* Laxative: Dandelion root is also a mild laxative and is used to help with regularity.
* Dandelion tea helps with weight control—especially with Weight Loss. (Composting spent dandelion tea Blossoms, Leaves, and/or Roots, after drinking your dandelion tea, improves soil composition.) (There are very few side effects linked to using dandelion root. Allergic Reactions to the herb have been reported. People taking prescription lithium, a diuretic, medication to lower blood pressure or medication to lower blood sugar should not take dandelion root. Women who are Pregnant or Breastfeeding should consult their doctor before taking this herb. )
With Dua
Aliwale Hussainwale
Motive is to get connected with Shia World
Healthremedies.awhw@gmail.com
Ovde mozete upotrebiti Google prevodilac, ako ne znate jezik.
http://translate.google.com/










John DiCarlo primljen u bolnicu, nakon neuspelog agresivnog tretmana leukemije vraćen je kući da umre. Kod kuće, po preporuci, počeo je uzimati čaj od maslačka I nakon par mjeseci leukemija je nestala. Imao je 72 godine kad je klinički pregledan I proglašen zdravim.
Drugi slučaj: George Cairns, farmer američkog srednjeg zapada, pomoću praška od korijena maslačka izliječio je bolni rak prostate. On je objavio I instrukcije o liječenju: pola žličice praha korijena maslačka isključivo u vodi ili voćnom soku dnevno riješiti će probleme s rakom za par mjeseci.




maslacak-450

уторак, 16. април 2013.

"DAN ZAGRLJAJA ZA NATAŠU"


„Dan zagrljaja za Natašu“ naziv je humanitarne akcije koju u srijedu, 17.aprila od 8 do 15 časova organizuju dubički srednjoškolci-gimnazijalci.
Kao odgovor na pismo Natašine majke Violete Vrebac upućeno javnosti za pomoć u liječenju njene djevojčice, učenici drugog jedan Mješovite srednje škole „Nikola Tesla“ odlučili su da organizuju akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga.
Oni planiraju da u centru grada postave štand na kome bi prikupljali dobrovoljne priloge, prolaznike će upoznati sa situacijom u kojoj se nalazi Nataša, zamoliti ih za pomoć i zauzvrat im darovati zagrljaj-poklon koji odgovara svima.
Nataša Vrebac je učenica osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i od rođenja ima zdravstvene probleme, koji su se ponovo pogoršali.
Već mjesec dana Nataša je na liječenju u Beogradu na Institutu „Majka i dijete“ gdje je podvrgnuta ekstremnom medicinskom tretmanu u cilju saniranja izuzetno teških upalnih procesa koji su zahvatili jetru i žučne kanale. Ovi tretmani nisu dali očekivane rezultate, pa su ljekari predložili hitan odlazak na liječenje u inostranstvo, odnosno u Padovu u Italiji .
Poziv na solidarnost i humanost za Natašu ovog puta upućuju dubički srednjoškolci.
U srijedu izađite u grad i priključite se akciji za Natašu, a mi ćemo vama darovati topli zagrljaj, poručuju Dubičanima učenici drugog jedan Mješovite srednje škole „Nikola Tesla“.



   

понедељак, 15. април 2013.

Utvrđen program za obilježavanje 27. aprila -Dana opštine


15.04.2013. - 
Organizacioni odbor za obilježavanje 27. aprila - Dana opštine Kozarska Dubica utvrdio je program za obilježavanje ovog datuma.
Obilježavanje Dana opštine počeće 26. aprila svečanom sjednicom u Domu kulture, a nastaviće se 27. aprila polaganjem vijenaca u Parku “Narodnih heroja” i tradicionalnom “Trkom oslobođenja” na gradskom trgu.

Protokol:

Petak: 26. april 2013.
19:00 – Svečana sjednica Skupštine opštine i kulturno-umjetnički program; Dom kulture

Subota: 27. april 2013.
10:00 – Polaganje vijenaca; Park “Narodnih heroja”
17:00 – Tradicionalna “Trka oslobođenja”; Trg “Narodnih heroja” i uručivanje nagrada.

Ove godine opština Kozarska Dubica, 27. aprila, proslavlja 68. godinu oslobođenja od fašizma.

PREMIJERA "FALSIFIKATORA" U KOZARSKOJ DUBICI



U subotu je u Kozarskoj Dubici u prepunoj kino-sali premijerno prikazan film «Falsifikator» Gorana Marovića kojoj je prisutvovao i dio glumačke ekipe.
Radnja ove filmske komedije odvija se krajem šezdesetih godina 20.vijeka. Glavni junak Anđelko , direktor osnovne škole u malom mjestu u Bosanskoj krajini , vodi skroman i skladan porodični život , cijenjen od sugrađana i voljen od prijatelja.Međutim ima jednu manu , a to je falsifikovanje školskih diploma.
Povodom premijernog izvođanja «Falsifikatora» u Kozarskoj Dubici , u Hotelu Zepter je održana konferencija za novinare, na kojoj je glavni glumac, producent i osnivač «Balkan filma» Tihomir Stanić kazao da je «Balkan film» postao značajna producentska kuća u regionu, što nagovještava i nova ostvarenja.
falsifikator premijera« Mislim da ćemo ovdje iz Dubice uz pomoć vlasnika kompanije Zepter i opštine Kozarska Dubica i svih ljudi koji su svjesni da je kultura neophodna za očuvanje naroda, uspjeti da domaćoj i svjetskoj publici priredimo još nekoliko značajnih filmskih ostvarenja» pojasnio je Stanić.
Film «Falsifikator» prvi put je prikazan u Beogradu na zatvaranju FEST-a , a u Republici Srpskoj premijerno je prikazan u Banjaluci , te u još nekoliko gradova RS.
U Kozarskoj Dubici «Falsifikatora» je u više projekcija, uključujući i premijernu, pogledalo oko 650 građana.

POSLANIK SASLUŠAO PROBLEME PROFESORA



Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac održao je danas sastanak sa profesorima inženjerima mašinstva Mješovite srednje škole “Nikola Tesla” u Kozarskoj Dubici, te najavio pokretanje inicijative za izmjenu pravilnika Ministarstva prosvjete i kulture kojim se, između ostalog, određuje stručna sprema nastavnika i stručnih saradnika u srednjim stručnim školama.

“Naime, pravilnik koji je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a usvojila Narodna skupština ide u pravcu da isključuje mogućnost povezivanja srodnih predmeta u nastavnom planu i programu, tako da se zahtjeva, konkretno, da profesor za smjer Saobraćajni tehničar mora da ima zvanje diplomirani inženjer saobraćaja, bez obzira što bi taj predmet mogao da predaje diplomirani inženjer mašinstva obzirom na isti plan i program u oba smjera. Uvođenje novih smjerova u srednje škole prejudicira, da konkretno u Kozarskoj Dubici, a vjerovatno i u drugim školama dođe do otpuštanje određenog broja nastavnika, profesora koji rade i po 30 godina, jer postaju tehnološki višak. Osim toga nastala situacija diktira potrebu da se raspiše konkurs za prijem u radni odnos određenog broja novih nastavnika koji će predavati ponovo tri do četiri godine, a nakon čega bi i oni bili tehnološki višak”, pojasnio je Banjac.
On je naglasio da bi se ovaj problem izbjegao jednostavnom izmjenom Pravilnika u pravcu da profesori koji su diplomirani inženjeri mašinstva ili diplomirani inženjeri saobraćaja mogu da predaju srodne predmete. “Profesori Mješovite srednje škole “Nikola Tesla su kontaktirali Ministarstvo po pitanju ove problematike, a nama, lokalnoj zajednici, je cilj da se odgovor na problem ubrza kako bi Narodna skupština na vrijeme mogla da odreaguje i spriječi posljedice koje niko ne želi da se proizvedu”, rekao je Banjac i dodao da će kao narodni poslanik obaviti razgovor sa pomoćnikom ministra za srednje obrazovanje u Ministrarstvu prosvjete i kulture s ciljem da se izvrše izmjene i dopune aktuelnog pravilnika, te naglasio da ne sumnjam u razumijevanje ovog problema od strane resornog ministarstva.

уторак, 9. април 2013.

USKORO POČETAK PRVE FAZE IZGRADNJE VODOVODNOG SISTEMA "KOMLENAC"


Utorak, 09 April 2013 14:30 |

U opštini Kozarska Dubica danas je potpisan Zapisnik o uvođenju u posao izgradnje vododnog sistema "Komlenac".
Potpisivanju su prisustvovali rukovodstvo opštine Kozarska Dubica,  predstavnici izvođača radova češkog Konzorcija "OHL ŽS“ i „Niskogradnje” iz Laktaša, predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS ,Nadzornog organa “Projekt” a.d., koji su  i obišli lokaciju u Komlencu na kojoj će biti izgrađeno vodocrpilište.
Potpisivanje ovog zapisnika je forma koju smo morali ispoštovati kako bi se počelo sa prvom fazom izgradnje vodovodnog sistema Komlenac, čija je vrijednost 4 miliona maraka,   rekao je načelnik opštine Mile Zlojutro. Za Dubicu, ovaj projekat znači rješavanje višedecenijskog problema u snabdijevanju grada i prigradskih naselja vodom, precizirao je Zlojutro.
Pomoćnik ministra finansija Radmila Mihić, koja je i šef tima za upravljanje projektom “Vodovod i kanalizacija RS”, kazala je da je Kozarska Dubica druga od 23 opštine koje su uključene u ovaj projekat.
izvoriste komlenac3 09 04 2013Radovi  će početi sa prvim lijepim danima,  u prvoj fazi radiće se uređenje izvorišta, izgradnja dva rezervoara,jednog u gradu ,a jednog u Komlencu, kao I njihovo povezivanje sa izvorištem,   naveo je predstavnik firme OHL ŽS Mile Bajalica.
 



  

недеља, 7. април 2013.

NAČELNIK OBIŠAO UGROŽENO PODRUČJE



sava civilna zastitaU Donjoj Gradini vodostaj rijeke Save iznosi 875 centimetra , u blagom je porastu i još uvijek je na snazi vanredna odbrana od poplava.
Danas je načelnik opštine Mile Zlojutro , kao komandant Opštinskog Štaba
Civilne zaštite, zajedno sa nekolicinom članova, obišao ugrožena područja opštine, te utvrdio da nema opasnosti od izlijevanja rijeke Save na područje Donje Gradine.
 
Za ovo područje obezbijeđeno je 3.500 vreća sa pijeskom i angažovan je značajan broj mještana koji će, ukoliko se ukaže potreba zaštite ovog mjesta, izvršiti postavljanje vreća i formirati zečiji nasip.
 “ Zbog nedovoljnog kapaciteta crpne pumpe u Glavincu, podzemne vode na području Donje Gradine ugrožavaju desetak domaćinstva , a u velikoj mjeri je potopljeno oko 1.500 hektara oranica “ kaže Đuro Trubarac , šef Odsjeka Civilne zaštite Kozarska Dubica.
Zbog praćenja vodostaja rijeke Save održavaju se redovni kontakti sa Upravom za vanredne situacije Sisačko-moslovačke županije u Hrvatskoj, kaže Trubarac.
U porastu je i vodostaj Une koji je danas u 12 časova iznosio 300 centimetara, ali ne ugrožava stanovništvo ni materijalna dobra.
 

четвртак, 4. април 2013.

OBILJEŽAVANJE 27.APRILA DANA OPŠTINE


221U našoj opštini odvijaju se pripreme za obilježavanje 68.me godišnjice oslobođanja naše opštine od fašizma i ustaškog genocida.
Tako je jutros održan prvi radni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 27.aprila, Dana opštine , kojim je predsjedavao načelnik opštine Mile Zlojutro,a na kome je utvrđen program obilježavanja ovog datuma.
Ovaj se dan u našoj opštini tradicionalno obilježava nizom komemorativnih, kulturnih , sportskih i zabavnih sadržaja.
Svečanosti će započeti 26.aprila kada će se upriličiti svečana sjednica Skupštine opštine uz prigodan kulturno-umjetnički program. Ova svečanost biće organizovana u Domu kulture i počeće u 19 časova.
Obilježavanje Dana opštine biće nastavljeno 27.aprila kada će na spomen-obilježje u Parku narodnih heroja biti položeni vijenci i cvijeće, a u popodnevnim časovima biće organizovana tradicionalna «Trka oslobođenja».
Na ovoj sportskoj manifestaciji, učestvovaće mališani Dječijeg vrtića «Pčelica» , te trka oslobodjenja 2011 osnovci i srednjoškolci.
Kozarska Dubica je opština koja je oslobođenje 27.aprila 1945.godine dočekala sa upola manjim brojem stanovnika nego s početka Drugog svjetskog rata. Naime, od 33 hiljade i 149 stanovnika živote je izgubilo 17 hiljada 691 ili 53 posto ukupnog stanovništva.