Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

петак, 26. април 2013.

Sječa plata lokalnih funkcionera



  www.glassrpske.comSječa plata lokalnih funkcionera
Banjaluka - Plate funkcionera u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj treba da budu manje, jer su sadašnje i do nekoliko puta veće od prosječne plate u Srpskoj, smatraju poslanici Narodne skupštine RS.
Neki lokalni funkcioneri plaćeniji su čak i od predsjednika Republike, premijera i ministara.
Skupština je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojim je predviđeno da plata lokalnih funkcionera ne može biti veća od tri i po prosječne neto plate isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u opštini ili gradskoj upravi. Ovim nacrtom određeno je i da se plata funkcionera može uvećati i do 30 odsto na osnovu definisanih kriterijuma. 
Prosječna plata u Srpskoj u martu iznosila je 799 maraka, a prema posljednjim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave, primanja gradonačelnika Bijeljine iznosila su 5.700 maraka mjesečno. On je i najplaćeniji funkcioner.
Istovremeno, gradonačelnik Istočnog Sarajeva ostvarivao je primanja u iznosu od 4.416 maraka, dok je prvi čovjek Doboja primao 4.375 KM, a Prijedora 4.602 KM.
Kada su u pitanju opštine, najveća primanja imao je načelnik Višegrada i to 4.684 KM, Dervente 4.455 maraka, Broda 4.292 KM, dok je plata načelnika Pala bila 4.200 KM. Načelnik Kozarske Dubice prema ovim podacima primao je 4.070 KM, Milića 4.052, a načelnik Laktaša 4.046 maraka.
Istovremeno, plata predsjednika RS je 3.555 maraka, kolika je i plata predsjednika NSRS i Vijeća naroda RS. Predsjednik Vlade RS ima platu u iznosu od 3.375 KM, a ministri 2.700 KM.
Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da je ovim zakonom predviđeno da se plata funkcionera jedinica lokalne samouprave utvrđuje na osnovu prosječne neto plate isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi, ne uključujući plate funkcionera, te broja stanovnika u toj jedinici lokalne samouprave.
Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac rekao je tokom skupštinske rasprave da plate funkcionera lokalne samouprave treba vezati za prosječnu platu.
- Ako njihove plate vežemo za platu u lokalnoj administraciji, pravimo raskorak između plata u realnom sektoru, koje su manje za oko 40 odsto - rekao je Baštinac.
On je rekao da bi bilo dobro i da plate svih funkcionera budu tako definisane.
- Moglo bi se odrediti da plata poslanika i ministara bude tri i po, predsjednika NSRS i Vlade četiri i po, a predsjednika RS pet prosječnih plata u RS. Tako imamo jedan kriterijum koji je jasan i nema potrebe za drugim kriterijumima. Istim pravilom za sve funkcionere u RS izbjegle bi se stalne rasprave o tome kolika je čija plata - rekao je Baštinac.
Predsjednik Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da bi ljudi u lokalnim zajednica trebalo da budu moralni da sami, u zavisnosti od stanja u zajednici, odrede plate.
- Ali svjesni smo problema koje smo imali do sada, da su u zajednicama koje su neodržive bila plaćena po tri potpredsjednika lokalne skupštine - rekla je Stevanovićeva.
Poslanik PDP-a Velimir Sakan rekao je da, prije svega, treba da budu ograničena ukupna primanja, jer se prema raznim naknadama plata može duplo uvećati.
Poslanik SDS-a Miroslav Kojić ukazao je na činjenicu da se propisuje da potpredsjednik skupštine sa 25 odbornika bude volonter, da to dolazi u koliziju s tim ko može biti funkcioner i da li funkcioner može biti volonter.
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi upućen je na javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Popis

Poslanici NSRS usvojili su danas i izmjene Zakona o organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS, Zakona o fondu za restituciju RS, Nacrt zakona o uslugama, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.
Skupština je usvojila i odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije RS za kreditno zaduženje od 12 miliona KM preduzeća "Nikola Tesla" iz Banjaluke, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS. Jednoglasno je usvojen i Zakon o uređenju prostora i građenju.
Plate gradonačelnika
Grad
visina plate
Bijeljina
5.700 KM
Prijedor
4.602 KM
Istočno Sarajevo
4.416 KM
Doboj
4.375 KM
Plate načelnika
Opština
visina plate
Višegrad
4.684 KM
Derventa
4.455 KM
Brod
4.292 KM
Pale
4.200 KM

Нема коментара:

Постави коментар