Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

уторак, 20. август 2013.

Kako da sami napravite nutelu

Samo rijetki mogu da odole ovoj poslastici! Recept za domaću nutelu prilično je jednostavan, a dobićete oko kilogram i po ovog slatkog zadovoljstva.

Potrebno:
- 1 litar mlijeka
- 200 g putera (maslaca)
- 6 kašika brašna
- 6 kašika kakaa u prahu
- 200 g sećera u prahu
- 1 jaje
- 200 g lješnika
Priprema:
Pomiješajte kakao, brašno i šećer u prahu i u tu smjesu dodajte pola litre mlijeka i jaje i dobro promiksajte.
Drugu polovinu mlijeka sipajte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, a zatim u ključalo mlijeko postepeno dodajte prethodnu smjesu uz stalno miješanje.
Lješnik sameljite što sitnije, a zatim i njega dodajte u smjesu. Smanjite vatru i lagano miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Kada se smjesa zgusne, dodajte puter i promiješajte, a zatim ostavite vašu nutelu u frižideru preko noći da se ohladi.
Ovako pripremljenu nutelu možete čuvati u staklenoj tegli u frižideru do mjesec dana. Uživajte u bogatom ukusu ove poslastice bez aditiva i konzervanasa.
Izvor: Mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар