Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

уторак, 16. јул 2013.

Obmana: Nema pravog crnog hljeba!

Brašno tipa 1100, od koga se isključivo pravi crni hljeb, gotovo da se više ne melje. Većina pekara „izbjegava“ da pravi ovakve vekne, jer zarada na njima je – minimalna.



Umjesto crnog, pod nazivom „specijalne vrste“ potrošačima se nude hljebovi koji sadrže zrnevlje i razne dodatke i koštaju bar duplo više od najjeftinijeg bijelog hljeba. Prodaju se kao zdraviji, a u osnovi često sadrže upravo bijelo brašno tip 500. Osim što ovo predstavlja svojevrsnu obmanu kupaca, u slučajevima kada su potrošači, na primjer, dijabetičari, korišćenje ovakve namirnice može da stvori i zdravstvene probleme.
Brašno tip 1100 nastaje mljevenjem celog zrna pšenice i njega mogu da proizvedu svi mlinovi u Srbiji. Ali, među pekarima tražnje za ovim brašnom nema, kažu mlinari, iako je njegova proizvodnja najjednostavnija. I ovakvo brašno bi bilo najjeftinije.Gotovo svi mlinovi u Republici Srbiji imaju tehnološke linije i mogućnost za proizvodnju brašna T-1100 – rečeno je „Novostima“ u Ministarstvu poljoprivrede.
Prema podacima poljoprivredne inspekcije, danas se ovaj tip brašna malo proizvodi jer ne postoji tražnja za njim, osim u rijetkim slučajevima kada se to smatra „specijalnim porudžbinama“, ali se uglavnom koristi kao sirovina za proizvodnju smješa za specijalne vrste hljeba. Ne treba zanemariti činjenicu da je cijena ovog hleba bila niža od specijalnih vrsta i da su i sami proizvođači odustajali od proizvodnje ove vrste hleba zbog profita.
(Novosti)

Нема коментара:

Постави коментар