Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

субота, 26. јул 2014.

4 načina na koja vas soda bikarbona može proljepšati

Kao nastavak našeg najpopularnijeg članka, Čudo zvano soda bikarbona, donosimo vam četiri načina na koje vam ovaj čudotvorni prah može pomoći da izgledate ljepše. Pa, da vidimo.

  • Utrljajte na lice smjesu od sode bikarbone i vode, u omjeru 3:1, laganim kružnim pokretima. Na taj način ćete uraditi blag i efikasan piling lica. Takođe, soda bikarbona vam može pomoći i da se riješite bubuljica: napravite pastu od nje i svježe iscijeđenog limunovog soka, te je periodično nanosite na bubuljicu.
  • Napravite vlastiti šampon za dubinsko pranje dodavanjem četvrtine sode bikarbone u šampon (potrebno je da sodu bikarbonu dodate u prozirni, a ne kremasti šampon). To će vam pomoći da uklonite ostatke proizvoda za njegu kose i njihovo nakupljanje na kosi. Nemate vremena za pranje kose? Koristite sodu bikarbonu kao suvi šampon da upije ulje i da ne morate izlagati kosu fenu još jedan dan. Jednostavno pospite sodu bikarbonu po korijenu kose i nakon toga počešljajte kosu prstima.
    • Kako biste ublažili opekotine od sunca, natopite peškir rastvorom od 250 ml vode i četiri kašike sode bikarbone. Dobijeni rastvor će pomoći da se “izvuče” vrelina iz opekotina.
    • Ona vam može pomoći i da imate mekšu kožu. Jednostavno je dodajte u toplu kupku i to je to. Pored toga, kada radite kućni pedikir, dodajte tri kašike sode bikarbone u toplu vodu i vaša stopala će vam biti veoma zahvalna.

Оливер Стоун: Не ширите лажи о Путину и сећајте се кољачине у малој Србији!

САД – Оливер Стоун, познати филмски режисер, на свом Фејсбук профилу критиковао је америчку пропаганду у вези Украјине, а при томе је споменуо и Србију. Стоун тврди да САД желе да уједине народе у Европи под заставом Америке и да је због тог циља Америка спремна да изазива ратове широм света.


„Сећајте се кољачине у малој Србији.“ – пише Оливер Стоун.
„Престанимо да окривљујемо Путина у нашим медијима и уперимо прстом на праве кривце – америчке провокаторе у Источној Европи који делују још од 1990. године и осудимо нашу подршку нелегалном пучу у Украјини који се десио у фебруару ове године.“ – каже Стоун.
Он је напоменуо да САД толерише двоструке стандарде у појасу Газе и написао да Америка због својих геополитичких интереса гура свет на крајње границе сукоба и ратовања. Стоун је оценио да је НАТО алијанси прошао рок трајања и да у циљу покушаја да НАТО преживи Америка чини недела.
Познати режисер је изразио наду да у Украјини неће бити већег рата и написао да ће се следећих месец дана бавити спремањем свог филма о Едвард Сноудену.
Извор: Правда

четвртак, 24. јул 2014.

U Kozarskoj Dubici uhapšena dva lica sa potjernice

SRNA - 24.07.2014 15:07

PRIJEDOR - Policijski službenici iz Kozarske Dubice pronašli su i uhapsili dva lica za kojima je raspisana centralna potjernica, a treće zbog sumnje da im je pomagalo, saopšteno je danas iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.
Lice čiji su inicijali N.N. /33/ uhapšeno je u Kozarskoj Dubici po centralnoj potjernici Osnovnog suda Banjaluka zbog krivičnog djela povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom položaja ili ovlašćenja i Osnovnog suda Kotor-Varoš zbog krivičnog djela razbojništvo. Lice je sprovedeno u Kazneno-popravni zavod Tunjice.
Lice čiji su inicijali S.Đ. /27/ uhapšeno je u Kozarskoj Dubici po potrazi CJB Banjaluka zbog krivičnog djela teška krađa. Po hapšenju lice su preuzeli službenici policijske stanice Čelinac.
Policijski službenici iz Kozarske Dubice potom su uhapsili lice čiji su inicijali E.P. /26/ osumnjičeno da je počinilo krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. E.P. je, znajući da je lice N.N. počinilo krivično djelo, imao namjeru zajedno sa licem S.Đ. da licu N.N. pomognu u ilegalnom prelasku granice na teritoriju Hrvatske.
http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/U-Kozarskoj-Dubici-uhapsena-dva-lica-sa-potjernice-255082.html

петак, 11. јул 2014.

U Kozarskoj Dubici pronađeni droga i oružje

SRNA - 10.07.2014 11:07
SARAJEVO - Pripadnici Granične policije BiH pronašli su drogu i oružje prilikom pretresa kuće i stana na području opštine Kozarska Dubica u vlasništvu B.D. /29/, osumnjičenog da se bavio proizvodnjom i prometom droga.

Jučerašnjim pretresom otkrivene su i privremeno oduzete četiri stabljike kanabisa, paket marihuane od 610 grama, staklena tegla sa 3,98 grama marihuane, dva paketića kokaina u količini 1,66 grama, saopšteno je iz Granične policije BiH.
Pronađena su tri komada metalnih naprava za drobljenje droge, digitalna vaga, 81 pvc vrećica, tri paketa rizli za motanje, više filtera za uživanje droge, jedna puška "M48", drvena obloga za pušku redenik sa 75 metaka, pribor za čišćenje oružja, te oprema i sredstva za vještački uzgoj marihuane.
Objekti su pretreseni u skladu sa naredbom Osnovnog suda Prijedor.
B.D. je ispitan u svojstvu osumnjičenog za neovlaštenu proizvodnju i promet droga i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.
Privremeno oduzeti predmeti biće predati Osnovnom sudu Prijedor, a izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Okružnom tužilaštvu Banjaluka.
Policijski službenici Jedinice granične policije Trebinje uhapsili su juče državljanina BiH H.M. /49/, nakon što je provjerama utvrđeno da ga potražuje Agencija za istrage i zaštitu BiH zbog krivičnih djela organizovani kriminal, carinske prevare i utaja poreza.
Ovo lice, koje je kontrolisano na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Deleuša, predato je službenicima Sipe.
Izvor: http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/U-Kozarskoj-Dubici-pronadjeni-droga-i-oruzje-252904.html

уторак, 8. јул 2014.

Ucjenjivači !

Kakvo je političko stanje u Republici Srpskoj najbolje se može vidjeti poslednjih dana. Navodno dvije najjače stranke u Republici Srpskoj (SNSD i SDS) pokušavaju da naprave dva politička bloka, jedan blok predvođen SNSD-om čine Demokratski Narodni Savez, Socijalistička Partija Republike Srpske i još neke stranke.
Drugi blok predvodi SDS u kom su Partija Demokratskog Progresa, Srpska Napredna Stranka, Demokratska Narodna Partija...

Normalno je da stranke koje imaju veći broj glasova određuju pravila i predloge oko podjela funkcija.
Blok okupljen oko SNSD-a na prošlim izborima imao je sledeće rezultate: SNSD 37 mandata, DNS 6 mandata,
Koalicija Socijalističke partije i Partije penzionera 4 mandata.

Blok predvođen SDS-om: SDS 18 mandata, PDP 7 mandata, DP Dragan Čavić 2 mandata itd.
Prema tim rezultatima ključne funkcije trebalo bi da pripadaju SNSD-u na jednoj strani a SDS-u na drugoj strani.
Kako vidimo proteklih dana da zapravo DNS i PDP žele da oni budu ti koji će određivati kandidate za određene funkcije iz razloga što smatraju da su oni taj ključni faktor koji će donijeti pobjedu jednom ili drugom bloku.


Kako navode neki mediji DNS traži poziciju Člana predsjedništva BiH i mjesto predsjednika vlade Republike Srpske. Prema tim zahtjevima može se zaključiti da DNS očekuje ubjedljivu pobjedu na predstojećim izborima (35-40 mandata).
Kako pokazuju razne Ankete DNS može maksimalno osvojiti od 7-9 mandata.
Slična situacija je i u drugom Bloku predvođenim SDS-om
gdje su zahtjevi PDP-a isti kao i DNS-a za kandidaturom za Člana predsjedništva BiH a vjerovatno i neko ministasko mjesto.
Pitanje je dali će SNSD i SDS dozvoliti tim malim strankama da svojim ucjenama pobjede i prije izbora, bez obzira na to što nemaju podršku građana.

Dodik: Željka Cvijanović kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH


JAHORINA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je večeras na Jahorini da je kandidat ove stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH međunarodni sekretar SNSD-a i aktuelni premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

"DNS je kao naš partner izrazio htijenje da to bude predsjednik te stranke Marko Pavić. Koliko znam, u posljednje vrijeme gospodin Pavić iz niza razloga nije spreman da to prihvati i ostalo je da narednih dana završimo konsultacije sa DNS-om", rekao je Dodik novinarima.
On je naveo da je SNSD u značajnom obimu precizirao liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom parlamenta BiH na predstojećim opštim izborima u BiH.
"Mi ćemo u četvrtak, 10. jula, imati sjednicu Izvršnog odbora stranke i to potvrditi u skladu sa statutom", najavio je Dodik.
Prema njegovim riječima, SNSD je u svim izbornim jedinicama održao sastanke i utvrdio određeni broj ljudi za izbore, a sada se radi na redoslijedu kandidata na tim listama.
"Činjenica je da su sada izborne jedinice manje i da ih ima više nego što ih je bilo ranije, što donosi neke nove izazove za samu organizaciju stranke", konstatovao je Dodik.
Izvor: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Zeljka-Cvijanovic-kandidat-za-srpskog-clana-Predsjednistva-BiH-252497.html

понедељак, 7. јул 2014.

ОТВОРЕНО ПИСМО МОМЧИЛУ КРАЈШНИКУ И МИРКУ ШАРОВИЋУ (ТЕЖАК ЈЕ КАНТАР СРПСКИ)

Напријед је пакао, назад немамо куд, борба је непрестана. Рат са нашим непријатељима је завршен још 1995. године, али онај тихи међу нама никако да стане. Да ли је дошло вријеме за неке нове људе или ови стари не виде да је њихово прошло, остаје да се види. Велики Његош би рекао: ''Чашу меда нико не попи, док је чашом жучи не загорчи, смијешано нај- лакше се пије''.

Истини за вољу, морамо се окренути ...назад и видјећемо муку и невољу многих наших бораца, првобораца који су поднијели ужасан терет и тортуру од бјелосветских крвника. Многи су од њих мучени лежали по разним казаматима и апсолутно уцјењивани.
Они данас постају зло за. свој народ, јер не могу да вјерују да их је вријеме прегазило, а неће да признају да их исти мучитељи нагоне да се баве политиком. Не зато да би се они бавили политичким радом, него да би испуњавали жеље бјелосветској жгадији.
Запрепастио сам се кад сам код једног страног званичника видио на шта су све спремни наши српски функционери баш из моје странке (СДС) само ради шаке власти и шаке долара.
Не можеш, Шаровићу, више у политику, ти си већ одавно профанисан, а твој стари ментор је закаснио јер га је и вријеме прегазило а мисли да је ко Броз и да може Доживотно да буде на власти. Стари менторе, Момчило Крајишнику, не мислиш ваљда да су ти. сарајевски Срби заборавили кад смо се Сви паковали да излазимо из Сарајева; а ти правио куће и објекте по Рајловцу, да би их поратно продавао.


Зар можеш и помислити да немамо комплетну документацију највећег гиганта ''Претиса'', најмоћније наменске производње у бившој Југославији, који је распродат тако да ојади раднике Вогошће, а све са благословом Момчила Крајишника.
Зар мислиш да су ти Срби заборавили градњу објеката на Палама, а за паре које смо добили од Србије да изградимо Српско Сарајево. Мало ти је било пошто си себи, оцу и брату подигао три велелепна објекта, па си и својој љубавници Милени Кусмук кућерину, а у исто вријеме забранио некадашњим кумовима да то праве на својим плацевима. Ваљда да се не види шта се ради, како се харчи народна имовина.
Морао си знати да ме не можете купити а ни препасти, јер сам још кадар стићи и утећи и на страшном мјесту постојати.


Тежак је кантар српски, Момчило Крајишнику и Мирко Шаровићу. Извагали су вас Срби добро. Немојте покушавати да завађате ионако завађену браћу. Не петљајте лажно се представљајући јер - народ све зна. Не растурајте кућу у којој сте само мрвом учествовали. За ту кућу дато је 30 хиљада младих живота, за ту кућу сам дао дванаесторо браће од мојих најближих, и не дирајте у светиње.
Оставите младе нараштаје да воде овај брод у правцу пристаништа, у мирне воде, а ви не таласајте.

Јован Тинтор, ''Српска ствар'', бр. 6

SDS odlučio: Tadić za predsjednika

Glavni odbor Srpske demokratske stranke kandidovao je Ognjena Tadića za predsjednika Republike Srpske.  


O tome ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH odlučiće Savez za promjene.

Nezvanično, kanidatura za člana Predsjedništva BiH pripašće lideru PDP-a Mladenu Ivaniću. Razgovori o tome se očekuju narednih dana.
Prema nezvaničnim informacijama, u slučaju pobjede Saveza za promjene lider SDS-a Mladen Bosić bi trebalo da bude premijer, dok bi Draganu Čaviću iz NDP-a pripalo mjesto predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
BN TV

Ђокић кандидат за члана Предсједништва БиХ


Социјалистичка партија предложиће предсједника Петра Ђокића за кандидата за члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима, изјавио је данас предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић.

"Сматрамо да члан Предсједништва БиХ мора бити човјек који има огромно политичко искуство и знање и који је својим дугогодишњим радом провјерен кроз политику Републике Српске и мора да ужива опште повјерење грађана у Српској", каже Протић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је предсједник Социјалистичке партије један од најискуснијих од свих политичара у владајућој коалицији, подсјетивши да је Ђокић обављао низ значајних политичких дужности од настанка Републике Српске.

Одговарајући на питање да ли су о кандидатури Ђокића за члана Предсједништва БиХ разговарали са коалиционим партнерима, Протић је рекао да је у коалицији договорено да се дође до најквалитетнијег рјешења за ову функцију, али да није помињано име кандидата.

"Његово име биће саопштено у уторак, 8. јула. До тада ћемо имати коалициони састанак, а унутар колиције је сазрело мишљење да Република Српска, односно наша коалиција, у Сарајеву мора да кандидује најквалитетнијег човјека за ову функцију. То није питање једне странке, већ питање грађана", напоменуо је Протић.

Он је навео да нема антагонизама у коалицији, која је политички зрела и до 8. јула ће доћи до најбољег кандидата који ће заступати интересе Срба и Републике Српске, али и свих грађана.

Протић је најавио да Социјалистичка партија иде са пуним листама на предстојеће изборе у свим изборним јединицама.

"У Унско-санском кантону смо договорили заједничку коалициону листу са СНСД-ом. Потпуно је извјесно да ћемо имати пуну листу и нашег кандидата за све нивое власти у Федерацији БиХ", рекао је Протић.

Он је навео да се коалиција СП-а, ДНС-а, СНСД-а договорила да на предстојеће изборе иду са заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ.

"Сматрамо да у овом тренутку нема бољег и јачег кандидата за предсједника Републике Српске од актуелног предсједника Милорада Додика", нагласио је Протић.

Он је истакао да је Додик политичар који на најбољи начин може да води Републику Српску у наредне четири године и да заступа њене интересе не само унутар БиХ, него и на међународном плану.

Протић је рекао да ће структура листа и кандидата за предстојеђе изборе бити завршена до 8. јула, док ће комплетне листе бити познате 9. јула, за када је планирана сједница Предсједништва и Извршног одбора партије.

Чланови Главног одбора Социјалистичке партије Раденко Ђурица и Невенка Лолић Вучковић истакли су да је ова партија припремила платформу о раду СП-а у наредне четири године, као и о опоравку Републике Српске након тешких поплава.

"У овој платформи један од приоритета је чување институција Републике Српске и улагање у њене ресурсе, као што су обновљиви извори енергије и вода", рекао је Ђурица.

Вучковићева је рекла да солидарност и социјална правда имају значајно мјесто у платфорни ове партије, подсјећајући да су то увијек биле идеје водиље Социјалистичке партије.

недеља, 6. јул 2014.

SOCJALISTIČKA PARTIJA KOZARSKA DUBICA

 Dana 05.07.2014.god. odrzan je MO SP Knezica,gdje se razgovaralo,o organizacionom i kadrovskom jacanju Mjesnog odbora.Obzirom na cinjenicu da na podrucju Knezice poslednjih mjeseci imamo znacajan priliv clanstva,odlucili smo da izvrsimo kadrovsko jacanje i Mjesni odbor pojacamo kadrovski,iz tih razloga Sasa Tesinic dip.inz.poljoprivrede je izabran za predsjednika a Mladen Cikic dip.arhitehta za potpredsjednika Mjesnog odbora.

Donesen je zakljucak da je neophodno da se u svim selima koji gravitiraju Knezici izaberu pod-odbori posto imamo u svim selima dosta clanova.

OO SP KOZARSKA DUBICA

Godišnjica Bitke na Kozari


Na Mrakovici će danas, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 72 godine Bitke na Kozari u Drugom svjetskom ratu. 
Programom obilježavanja, nakon prijema zvanica u Vili "Mrakovica", predviđen je parastos kod Spomen-krsta, polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju i obraćanje zvaničnika. 
Bitka na Kozari, koja je počela 10. juna 1942. godine, trajala je 27 dana, a do proboja je došlo nedaleko od sela Međuvođe. U toj bici, u kojoj su malobrojne partizanske snage branile narod u zbjegu, poginulo je 33.398 boraca i civila, dok sudbina mnogih još nije poznata.
Pročitajte više na:http://gin.ba/vijesti/kultura/godisnjica-bitke-na-kozari