Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

понедељак, 7. јул 2014.

Ђокић кандидат за члана Предсједништва БиХ


Социјалистичка партија предложиће предсједника Петра Ђокића за кандидата за члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима, изјавио је данас предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић.

"Сматрамо да члан Предсједништва БиХ мора бити човјек који има огромно политичко искуство и знање и који је својим дугогодишњим радом провјерен кроз политику Републике Српске и мора да ужива опште повјерење грађана у Српској", каже Протић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је предсједник Социјалистичке партије један од најискуснијих од свих политичара у владајућој коалицији, подсјетивши да је Ђокић обављао низ значајних политичких дужности од настанка Републике Српске.

Одговарајући на питање да ли су о кандидатури Ђокића за члана Предсједништва БиХ разговарали са коалиционим партнерима, Протић је рекао да је у коалицији договорено да се дође до најквалитетнијег рјешења за ову функцију, али да није помињано име кандидата.

"Његово име биће саопштено у уторак, 8. јула. До тада ћемо имати коалициони састанак, а унутар колиције је сазрело мишљење да Република Српска, односно наша коалиција, у Сарајеву мора да кандидује најквалитетнијег човјека за ову функцију. То није питање једне странке, већ питање грађана", напоменуо је Протић.

Он је навео да нема антагонизама у коалицији, која је политички зрела и до 8. јула ће доћи до најбољег кандидата који ће заступати интересе Срба и Републике Српске, али и свих грађана.

Протић је најавио да Социјалистичка партија иде са пуним листама на предстојеће изборе у свим изборним јединицама.

"У Унско-санском кантону смо договорили заједничку коалициону листу са СНСД-ом. Потпуно је извјесно да ћемо имати пуну листу и нашег кандидата за све нивое власти у Федерацији БиХ", рекао је Протић.

Он је навео да се коалиција СП-а, ДНС-а, СНСД-а договорила да на предстојеће изборе иду са заједничким кандидатима за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ.

"Сматрамо да у овом тренутку нема бољег и јачег кандидата за предсједника Републике Српске од актуелног предсједника Милорада Додика", нагласио је Протић.

Он је истакао да је Додик политичар који на најбољи начин може да води Републику Српску у наредне четири године и да заступа њене интересе не само унутар БиХ, него и на међународном плану.

Протић је рекао да ће структура листа и кандидата за предстојеђе изборе бити завршена до 8. јула, док ће комплетне листе бити познате 9. јула, за када је планирана сједница Предсједништва и Извршног одбора партије.

Чланови Главног одбора Социјалистичке партије Раденко Ђурица и Невенка Лолић Вучковић истакли су да је ова партија припремила платформу о раду СП-а у наредне четири године, као и о опоравку Републике Српске након тешких поплава.

"У овој платформи један од приоритета је чување институција Републике Српске и улагање у њене ресурсе, као што су обновљиви извори енергије и вода", рекао је Ђурица.

Вучковићева је рекла да солидарност и социјална правда имају значајно мјесто у платфорни ове партије, подсјећајући да су то увијек биле идеје водиље Социјалистичке партије.

Нема коментара:

Постави коментар