Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

среда, 18. март 2015.

Još učenica optužilo profesora za blud?

Još učenica optužilo profesora za blud?
KOZARSKA DUBICA - Nakon prijave M.Š., maloljetne učenice Mješovite srednje škole (MSŠ) "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici, koja je policiji zbog seksualnog napastvovanje prijavila radnika te ustanove, profesora M.S., u toku jučerašnjeg dana je iste ili slične optužbe iznijelo još nekoliko učenica, saznaju "Nezavisne".
Policija istražuje prijavu učenice M.Š., koja je, kako saznajemo, izjavila da je profesor M.S. pokušao da je poljubi i dirao je po tijelu. Izvor blizak istrazi je kazao da je ona u svojoj prijavi navela da ju je profesor često zaustavljao u školskim prostorijama da je, kako je kazala, nešto pita nasamo, a potom bi je pokušao poljubiti.
"Profesor je prije nekoliko dana poslan na godišnji odmor, dok čitava situacija ne bude ispitana", kazao je naš izvor i dodao da je profesor, koji tvrdi da nije učinio ništa od navedenog i da mu neko smješta, ispitan u CJB Prijedor, gdje je proveo skoro cijeli dan.
U CJB Prijedor nisu željeli da ove informacije potvrde niti demantuju, već su samo istakli da postoji prijava za seksualno napastvovanje.
"Prijavu maloljetnog lica je zaprimila Policijska stanica Kozarska Dubica. Po toj prijavi postupamo, odnosno preduzimamo mjere i radnje iz naše nadležnosti. Pošto je, dakle, lice koje je prijavilo slučaj maloljetno, ne možemo, zasad, otkrivati više detalja o ovom slučaju", kazali su iz CJB Prijedor.
Dodali su da policija u Kozarskoj Dubici preduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na rasvjetljavanju događaja koji je prijavljen tokom ovog mjeseca.
"U cilju istrage nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije. Nakon završene istrage nadležnom tužilaštvu biće dostavljen odgovarajući izvještaj", istakli su iz prijedorskog CJB-a.
Više informacija nije željela dati ni Senada Zlokapa, direktor MSŠ "Nikola Tesla", koja je samo istakla da ne može govoriti o ovom slučaju.
"O tom slučaju ne bih da govorim, jer sve o tome vodi policija u Kozarskoj Dubici, zovite njih. Tamo je roditelj prijavio slučaj. Škola vodi svoj postupak, ali o tome ne mogu da govorim", poručila je ona i dodala da će, ako bude dokazana tačnost prijave protiv profesora, on biti suspendovan ili će dobiti otkaz.

Nevjerica kruži gradom

Mještani Kozarske Dubice su u šoku. Kažu da se ova nemila vijest proširila gradom, ali da se nadaju da ipak nije tačna.
"Ne poznajem lično ni profesora ni učenicu, tako da ne mogu da komentarišem njihov karakter i ličnost, ali je stvarno ne mogu da povjerujem da se tako nešto dogodilo u našem gradu. Iskreno, zgrožen sam", rekao je jedan Dubičanin, koji nije želio da mu navedemo identitet.
http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Jos-ucenica-optuzilo-profesora-za-blud-294788.html

Udomio dječaka koji je spavao u kućici za pse


KOZARSKA DUBICA - Jedno jutro sam izašao iz kuće, ušao u šupu koja je maltene u ruševnom stanju i zatekao dječaka kako spava.

Udomio dječaka koji je spavao u kućici za psePitao sam ga ko je, odakle tu, šta hoće? Kada mi je sve objasnio, rekao sam mu da uđe u kuću, da se okupa, dao sam mu jednu sobu da ima za sebe i od tada Milenko i ja drugujemo, kroz suze počinje potresnu priču Sakib Ramić iz Kozarske Dubice.
Milenko je trinaestogodišnji dječak kojeg su roditelji prije nešto više od dvije godine, poslije razvoda i pronalaska novih partnera, napustili. Od tada se za život snalazi na sve moguće načine, kojima dijete njegovih godina nije doraslo.
Od mještana koji su upoznati sa slučajem mladog Milenka Gajića smo čuli zastrašujuću priču da je prije nekoliko godina spas od zime i hladnoće potražio u kućići za pse, gdje je proveo noć i gdje su ga ujutru i pronašli. Uprkos tome što ima oba živa roditelja, tetku i stariju sestru koja je samostalna, niko ga nije htio prihvatiti te je dječak, sve dok ga sudbina nije spojila sa Ramićem, bio prepušten ulici.
"Niko ga nije htio, evo baš prije nekoliko dana mu je majka dolazila pa nedugo poslije toga i sestra, izvinjavaju se. Ne treba to meni, mogli su mu pomoći do sada, treba da ih je sramota! Kod mene je već više od godinu dana, sada je našao neku curicu pa ode do grada da se malo druže i šetaju", kazao je Ramić.
Kako kaže, Milenko nije išao ni u školu, a tek nedavno je uz njegovu pomoć naučio i da se potpiše.
"Ja svog Milenka volim kao da mi je najrođeniji, nemam nikoga od porodice i spreman sam da mu ostavim sve što imam kada umrem. Ipak, kada sam mu rekao da ćete doći, prepao se da ćete ga odvesti i otišao napolje. Brinem se o njemu koliko mogu, što ja imam, to je i njegovo i sve podijelimo napola. Sada sam mu kupio patike, kada sam nešto malo novca skuckao. Trudim se da ga savjetujem, da mu pomognem u svemu koliko mogu. Obojica želimo da ostanemo zajedno, volimo se i pazimo jedan na drugog, ali nam treba pomoć", pojašnjava Ramić.
Da čitava situacija može biti i nezavidnija, govori podatak da je Ramić težak bolesnik. Život mu ne bi bio moguć bez svakodnevnog uzimanja lijekova i aparata pomoću kojeg koristi čist kiseonik i koji mu pomaže pri disanju, a kretati se može tek malo, uz štake.
"Živimo od 160 KM socijalne pomoći. Da nema toga, ne bismo mogli živjeti, hvala im kada su mi i to dali jer inače ne znam kako bih preživio. Ne kuvam niti mogu zbog svoje bolesti, a nemam ni uslova, tako da nekada Milenko ode do 'Merhameta' pa nam donese obrok da ručamo i guramo polako", kaže on i dodaje da mu veliku pomoć pružaju komšije, koje im uvijek nešto donesu i pomognu koliko mogu.
Branko Arnaut, direktor Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici, nam je poručio da su i on i socijalna radnica koja je zadužena za malog Milenka čitav dan zauzeti slučajem koji nikako nije mogao biti odgođen te da ćemo sve informacije dobiti u toku narednih nekoliko dana.

Humanost na djelu

Mještanka Kozarske Dubice Lena K. jedna je od osoba koje Milenku pomažu koliko mogu.
"Putem internet stranice 'zagrljajnost' sestra i ja smo prijavile Milenkovu situaciju. Posjetila sam ga i odnijela mu malu pomoć od djevojke koja je pokrenula tu akciju. Uslovi u kojima žive su jako teški pa apelujem na sve ljude koji bi bilo kako mogli pomoći - iscijepati drva, pokloniti stare cipele, skuhati topli obrok, da to i učine. Njemu vjerovatno treba svašta, ali ponajviše brige i pažnje. Prvenstveno mislim na moje Dubičane, koji su mu blizu i mogu priskočiti odmah. A onda i na sve ostale", kaže Lena.

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Udomio-djecaka-koji-je-spavao-u-kucici-za-pse-294514.html

петак, 13. март 2015.

Prirodni lijek za šećernu bolest

Sve što vam je potrebno za lijek za šećernu bolest je 0,5 kg smreke (bobica), 3 litre vode i jedan limun.
  • Smreka, lat. Juniperus communis, biljka je iz porodice Cupressaceae, a zbog svoje široke upotrebe, poznata je još pod imenima: borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja.
  • Sok smreke liječi šećernu bolest, a sve što vam je potrebno za sok je 0,5 kg smreke (bobica), 3 litre vode i jedan limun.
  • Priprema soka: Smreku istresite u staklenku od tri litre i zalijte vodom skoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna te ostavite da stoji par dana.
  • Sok je spreman za piće kada bobice smreke počnu padati na dno. Zasladite po želji dok pijete.
  • Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u staklenku, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno potrebno ih je zamijeniti novima.
  • Osim soka od smreke koristan za zdravlje je i čaj od smreke.
  • Čaj od plodova smreke jača živce i želudac, čisti krv, odvodi otrovne plinove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamence i pijesak iz žuči, bubrega, mokraćnog mjehura. Ipak se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.
  • Recept preuzet sa: (dnevno.hr)

уторак, 10. март 2015.

Centar star 40 godina će izbjeći gašenje?

Centar star 40 godina će izbjeći gašenje?
KOZARSKA DUBICA - Nadležni u opštini Kozarska Dubica nakon usvojenih mjera štednje uvjeravaju da neće doći do gašenja Centra za kulturu i informisanje, koji postoji čak 42 godine.
Radnici i Sindikat Javnog preduzeća Centar za informisanje, u sklopu kojega su sportska dvorana, radio, televizija i dom kulture, protive se i privatizaciji, a na gašenje neće ni da pomišljaju.
"Stavka o gašenju je izbačena iz prijedloga koji je usvojen, ako bi to bila opcija u nekom trenutku, mi ćemo se boriti da do gašenja ne dođe, a imamo i argumente za to, koji se ogledaju kroz naš rad. Trenutno postoji određena bojazan radnika da će Centar biti ugašen", kazao je Željko Dragičević, direktor Centra.
Dodaje da će rukovodstvo Centra podržati mjere štednje te da će se i potruditi da povećaju svoje prihode kao i da nađu načine za što veće uštede bez optuštanja radnika. 
"Što se tiče smanjenja budžeta, tražićemo da sami definišemo koliko će to biti pošto imamo samostalan budžet", rekao je Dragičević.
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je Program mjera za povećanje budžetskih prihoda, štednje i racionalizacije u 2015. godini, koje su predložene da bi se obezbijedile osnovne funkcije opštine zbog konstantnog pada budžetskih prihoda, prvenstveno od "ubiranja" PDV-a.
Program predviđa i utvrđivanje prijedloga za smanjenje broja zaposlenih u organima uprave i drugim budžetskim organizacijama, te gašenje i privatizaciju nekih javnih ustanova, što su mjere koje bi finansijske efekte dale tokom naredne godine.
Mile Zlojutro, načelnik opštine, istakao je da niko ne misli gasiti Centar u nekom kratkom vremenskom roku, ali da se to ostavlja kao mogućnost, prije čega bi se morale detaljno ispitati posljedice, te da je privatizacija jedna od ideja.
"Jedino moguće rješenje za trenutnu situaciju je racionalizacija troškova u smislu broja radnih mjesta i drugih troškova, uz naravno iznalaženje mogućnosti za povećanjem prihoda. Moramo vidjeti koliko novinara je potrebno da radi po redakcijama, koliko ljudi je dovoljno da opslužuje potrebno u dvoranama i sportskim terenima i slično. Mjere štednje se ne odnose samo na Centar, već i na gradsku opštinu i sve druge institucije, tako da će svi rashodi osim socijalnih davanja biti pod lupom", naveo je Zlojutro.
Zlojutro ističe da osnovni razlog za ovakve poteze je pad prihoda od PDV-a od 1.000.000 KM u odnosu na 2012. godinu.
"Na godišnji budžet od 8.500.000 KM, moramo priznati da je to ogromna cifra", rekao je on.
http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Centar-star-40-godina-ce-izbjeci-gasenje-293148.html

SDA želi sa SDS-om, PDP-om i NDP-om da „preuzme“ opštine


BANJALUKA – Glavni odbor SDA zatražio je od stranačkog Predsjedništva da u razgovorima sa SDS-om, PDP-om i NDP-om razmotri mogućnost uspostavljanja zajedničkih parlamentarnih većina u opštinama u Republici Srpskoj „kako bi bošnjački kadar dobio mjesta koja im pripadaju“.
SDA želi sa SDS-om, PDP-om i NDP-om da „preuzme“ opštine
Ova odluka je donesena na sjednici Glavnog odbora SDA u subotu, 7. marta, a u ovoj stranci kažu da se odluka odnosi prvenstveno na opštine Foča i Kozarska Dubica.
Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić rekao je „Glasu Srpske“ da će ova stranka pokušati da se dogovori sa SDS-om, PDP-om i NDP-om o „implementaciji Ustava Republike Srpske“ u opštinama u kojima je SNSD na vlasti.
„Pokušaćemo da omogućimo da Bošnjaci budu imenovani na pozicije u skupštinama opština koje im pripadaju po zakonu i Ustavu Srpske“, kaže Sarajlić.
Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je za današnji „Euro Blic“ da su SDS i SDA u nekim opštinama već partneri, kao i da su zainteresovani da ta saradnja bude proširena.
SRNA

Uhvaćeni sa lažnim evrima

»Pali« sa 100 lažnih evra
Policija u Kozarskoj Dubici privela je u petak tri osobe iz ovog grada zbog postojanja sumnje da su počinile krivično djelo falsifikovanje novca, saznaje iz prijedorskog Centra javne bezbjednosti.
Ovo djelo počinjeno je tako što je R. S. dao falsifikovanu novčanicu u apoenu od 100 evra  A. T. (20) i N. S. (21), koji su je potom u petak u jednoj trgovačkoj radnji u Kozarskoj  Dubici, stavili u promet.
Tokom kriminalističke obrade, sva trojica privedenih su priznala krivično djelo.
Iz policije su naveli da je u toku dokumentovanje i kompletiranje predmeta, nakon čega će nadležnom tužilaštvu, protiv T.A., S.N. i S.R, biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu falsifikovanja novca, javio je Avaz.

понедељак, 9. март 2015.

Uputstvo kako da uzgojite neiscrpne zalihe bijelog luka

Bijeli luk je, opštepoznata je činjenica, odličan prirodni antibiotik, istinski prirodni lijek koji obiluje korisnim sastojcima, kao što su natrij, kalij, selen, kalcij, magnezij, silicij, sumporna i fosforna kiselina, vitamin C, D i B, fitosteroli, ekstraktivna i eterična ulja. Maksimalnu korisnost za organizam konzumacijom bijelog luka obezbjeđuje alicin.
Mogućnost da se jednostavno uzgoji kod kuće je okolnost koja vam neće pružiti opravdanje na sebi ne obezbijedite blagodati bijelog luka. Sve što vam je potrebno za kućnu sadnju bijelog luka jeste jedna zrela glavica bijelog luka, jedna posuda i zemlja.
Potrebno vam je sljedeće:
  • Jedna posuda
  • Jedna glavica bijelog luka
  • Zemlja obogaćena kompostom
Kako posaditi bijeli luk: Uzmite jednu veliku posudu (saksija) i napunite je zemljom obogaćenom kompostom. Glavicu bijelog luka razdvojite na češnjeve i svaki stavite okomito u zemlju na dubinu od oko 2,5 cm od površine zemlje (češnjevi trebaju biti pokriveni sa oko 2,5 cm zemlje). Posudu (saksiju) držite na mjestu izloženom suncu.
Kada vidite da se zemlja u posudi suši, zalijte je kao bilo koju sobnu biljku. Kada zeleni dio (izdanak) naraste preko 8 cm, odsijecite ga tako da mogu ponovo izrasti. U određenom trenutku, zeleni dio luka će prestati da raste. Kada se osuši i postane smeđe boje, iskopajte lukovice koje su se trebale formirati u nove glavice. Tada možete postupak početi ispočetka.
(Agro-Eko Magazin)

среда, 4. март 2015.

Добој у заједници турског свијета

Добој у заједници турског свијета04.03.2015 10:56 | Дијана Дујић
Добој - Власт у Добоју донијела је јуче одлуку да се један од највећих градова у Српској придружи Заједници општина турског свијета, што је изазвало негодовање опозиције и становника.
За придруживање заједници гласали су одборници СДС-а, СДП-а БиХ, НДП-а и ДНС-а у добојској Скупштини. Немоћни да спријече доношење те одлуке сједницу су напустили одборници СНСД-а, исказујући тиме незадовољство, док су представници СП-а током гласања били уздржани.
У одлуци о приступању Заједници општина турског свијета, коју је предложио градоначелник Добоја Обрен Петровић, образложено је да је приступање потребно за успостављање и унапређење односа са локалним управама и заједницама које имају географске, историјске, културне и привредне везе с циљем обезбјеђења подршке пројектима развоја и очувања градског и сваког другог насљеђа.
Предсједник Клуба одборника СНСД-а Ненад Јефтић тражио је прије усвајања одлуке додатно образложење, сматрајући да оно које им је достављено није релевантно.
- Приступање било којој међународној организацији, па и овом савезу је питање међународне сарадње. Када је ријеч о међународним односима одлуке треба да доносе институције РС. Због тога постављам питање да ли је тражена сагласност власти РС. Због осјетљивости овог питања требало је да о њему одлуче грађани путем референдума - истакао је Јефтић.
У СНСД-у су казали да је још скандалозније што је и прије него што се Градска скупштина изјаснила о поменутој одлуци градоначелник Добоја преузео сертификат о приступању овој заједници, о чему свједочи о фотографија.
- Ако је градоначелник човјек са највише овлашћења и ако је он процијенио да је то овом граду и народу потребно, шта ће му наша подршка, шта ће му залеђина. Ми не треба да будемо некоме параван за поступак који ће се у будућности показати добрим или лошим. Ова одлука је неприхватљива и позивам грађане да покрену потписивање петиције против оваквог поступка нашег градоначелника. Срамотно је да дозволимо да се идентитет града Добоја и српског народа продају за сићу. Не би ме изненадило да у будућност, по угледу на историју, уведу и кулук - изјавила је Сања Вулић, одборник СНСД-а.
Одборник СП-а Срђан Тодоровић је био уздржан, наводећи да Скупштина није имала довољно информација шта приступање Заједници општина турског свијета значи за Добој и његове грађане.
- Постоји отпор грађана овој иницијативи, а ни ја је не могу подржати - казао је Тодоровић.
У владајућим странкама су истакли да чланство у Заједници општина турског свијета не носи никакве обавезе.
- Немамо никаква условљавања и нема скривених политичких или других мотива. Желимо да овим потезом Добој, који има изузетну стратешку и географску позицију, учинимо видљивијим за оне који имају новац и који желе да инвестирају - рекао је шеф Клуба одборника СДС-а Добој Радослав Николић.
Становници Добоја разочарани су одлуком одборника.
- Не подржавам ову одлуку локалне власти, знајући каква смо вјековна искуства имали са Турском и Турцима. Забринут сам и питам се што им је ово требало - рекао је један Добојлија.
Петровић одавно гаји блиске односе са бошњачким лидерима у БиХ. Занимљиво је да је током прошлогодишњих катастрофалних поплава које су разориле град и однијеле људске животе одбијао сарадњу и помоћ власти РС, које су биле принуђене да именују повјереника Штаба за ванредне ситуације за Добој. Петровић је истовремено у Добоју угостио највише бошњачке званичнике - члана Предсједништва БиХ и замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића, премијера ФБиХ и функционера СДП-а Нермина Никшића и потпредсједника РС из бошњачког народа Енеса Суљкановића, са којима је обилазио поплављена подручја.

Заједница

Сједиште Заједнице општина турског свијета је у Истанбулу, а она броји више од 1.000 чланова. Међу њима је и седам општина из БиХ, углавном из ФБиХ, 12 из Македоније и по двије из Србије и Румуније.
Извор: Глас Српске   http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Doboj-u-zajednici-turskog-svijeta/176720.html

Đorđe Lazić napustio SDS

SDS
Đorđe Lazić napustio je Klub odbornika SDS-a u Skupštni opštine Kozarska Dubica. Kako je naveo, razlog napuštanja je neslaganje sa politikom koju vodi rukovodstvo Opštinskog odbora u Kozarskoj Dubici.
“Svoj rad nastavljam kao predstavnik građana koji su me birali, a u interesu svih građana Kozarske Dubice.
S obzirom da nisam u mogućnosti da u okviru Kluba odbornika doprinesem ostvarivanju predizbornih obećanja, odnosno promjenama koje su trebale da se dese nakon smjene načelnika Nine Jauza, ne želim da dijelim odgovornost za rad i nerad na koji ne mogu da utičem”, objasnio je Lazić.

Izvor: http://www.atvbl.com/dorde-lazic-napustio-sds/

понедељак, 2. март 2015.

Babić »ni po cijenu života« ne pristaje na deložaciju

Babić »ni po cijenu života« ne pristaje na deložaciju
BANJALUKA - Goran Babić iz Kozarske Dubice izjavio je da ni po cijenu života neće pristati na deložaciju njegove porodice iz porodične kuće, koju je zakazao Osnovni sud u Kozarskoj Dubici za srijedu, 4. mart.
Babić je svoju imovinu u Pakračkoj Poljani u Hrvatskoj 1992. mijenjao za imovinu Petra Suknajića u Kozarskoj Dubici.
"Po cijenu života neću pristati na deložaciju, jer nemam kuda da idem sa suprugom, dvoje maloljetne djece i nepokretnom majkom", izjavio je on.
Babić kaže da nije dobio zvanično sudsko obavještenje o deložaciji, već je za to saznao od komšija, nakon čega mu je u Sudu potvrđeno da se u srijedu u 9 časova priprema iseljenje njegove porodice.
Prema njegovim riječima, preminuli Petar Suknajić sa kojim je mijenjao imovinu 1992, za života nikada nije tražio raskidanje ugovora o zamjeni nekretnina, ali su to uradili njegovi nasljednici 2000, poslije ostavinske rasprave.
"Sa Suknajićem sam mijenjao novoizgrađenu, ali nedovršenu kuću u koju sam do sada uložio 50.000 KM, dok je moja kuća u Hrvatskoj potpuno devastirana, jer Suknajići u njoj uopšte nisu boravili", istakao je Babić.
On je apelovao na pravosudne institucije Republike Srpske da odlože deložaciju do ljeta, kako bi mogao angažovati advokata, jer je njegov raniji pravni zastupnik u međuvremenu preminuo.
Izvor: http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Babic-ni-po-cijenu-zivota-ne-pristaje-na-delozaciju-291759.html