Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

уторак, 10. март 2015.

Centar star 40 godina će izbjeći gašenje?

Centar star 40 godina će izbjeći gašenje?
KOZARSKA DUBICA - Nadležni u opštini Kozarska Dubica nakon usvojenih mjera štednje uvjeravaju da neće doći do gašenja Centra za kulturu i informisanje, koji postoji čak 42 godine.
Radnici i Sindikat Javnog preduzeća Centar za informisanje, u sklopu kojega su sportska dvorana, radio, televizija i dom kulture, protive se i privatizaciji, a na gašenje neće ni da pomišljaju.
"Stavka o gašenju je izbačena iz prijedloga koji je usvojen, ako bi to bila opcija u nekom trenutku, mi ćemo se boriti da do gašenja ne dođe, a imamo i argumente za to, koji se ogledaju kroz naš rad. Trenutno postoji određena bojazan radnika da će Centar biti ugašen", kazao je Željko Dragičević, direktor Centra.
Dodaje da će rukovodstvo Centra podržati mjere štednje te da će se i potruditi da povećaju svoje prihode kao i da nađu načine za što veće uštede bez optuštanja radnika. 
"Što se tiče smanjenja budžeta, tražićemo da sami definišemo koliko će to biti pošto imamo samostalan budžet", rekao je Dragičević.
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je Program mjera za povećanje budžetskih prihoda, štednje i racionalizacije u 2015. godini, koje su predložene da bi se obezbijedile osnovne funkcije opštine zbog konstantnog pada budžetskih prihoda, prvenstveno od "ubiranja" PDV-a.
Program predviđa i utvrđivanje prijedloga za smanjenje broja zaposlenih u organima uprave i drugim budžetskim organizacijama, te gašenje i privatizaciju nekih javnih ustanova, što su mjere koje bi finansijske efekte dale tokom naredne godine.
Mile Zlojutro, načelnik opštine, istakao je da niko ne misli gasiti Centar u nekom kratkom vremenskom roku, ali da se to ostavlja kao mogućnost, prije čega bi se morale detaljno ispitati posljedice, te da je privatizacija jedna od ideja.
"Jedino moguće rješenje za trenutnu situaciju je racionalizacija troškova u smislu broja radnih mjesta i drugih troškova, uz naravno iznalaženje mogućnosti za povećanjem prihoda. Moramo vidjeti koliko novinara je potrebno da radi po redakcijama, koliko ljudi je dovoljno da opslužuje potrebno u dvoranama i sportskim terenima i slično. Mjere štednje se ne odnose samo na Centar, već i na gradsku opštinu i sve druge institucije, tako da će svi rashodi osim socijalnih davanja biti pod lupom", naveo je Zlojutro.
Zlojutro ističe da osnovni razlog za ovakve poteze je pad prihoda od PDV-a od 1.000.000 KM u odnosu na 2012. godinu.
"Na godišnji budžet od 8.500.000 KM, moramo priznati da je to ogromna cifra", rekao je on.
http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Centar-star-40-godina-ce-izbjeci-gasenje-293148.html

Нема коментара:

Постави коментар