Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

уторак, 25. јун 2013.

NAJAVA: TERENSKA VJEŽBA "MLJEČANICA 2013"

U Kozarskoj Dubici će u četvrtak, 27.juna biti održana združena terenska vježba zaštite od požara «Mlječanica 2013» koja će biti izvedena na lokalitetu šumskog radilišta «Mlječanica» Šumska uprava Kozarska Dubica.
Vježbu organizuje republički Štab Civilne zaštite , odjeljenje Banjaluka u saradnji sa Štabom za vanredne situacije Kozarska Dubica, a pored pripadnika ovih štabova u izvođenju vježbe učestvovaće , vatrogasne jedinice naše i susjednih opština, jedinica za prvu medicinsku pomoć Doma zdravlja, timovi za gašenje požara Šumskog gazdinstva Kozara , pripadnici Regionlane organizacije Crvenog krsta , Gorska služba spašavanja , te Policijska stanica Kozarska Dubica.
-Cilj vježbe je da se u konkretnoj situaciji , ovog puta vatrenoj stihiji, prikaže funkcionisanje sistema zaštite i spašavanja uz učestvovanje svih relevantnih subjekata zaštite i spašavanja- kazao je Đuro Trubarac, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.
On je naglasio da će vježbi prisustvovati predstavnici Vlade RS , načelnici susjednih opština , šefovi civilne zaštite i drugi gosti, a da će provođenje vježbe pratiti ocjenjivači.
pozarTerenska vježba «Mlječanica 2013» počeće u 11 i trajati do 13 časova.
Povodom održavanja združene terenske vježbe zaštite od požara «Mlječanica 2013» koja će se održati na lokalnitetu Mlječanica, saobraćaj na lokalnom putnom pravcu Međuvođe-Banja Mlječanica-Pašini konaci-Mrakovica biće obustavljen od 10 do 13 časova, a regulisanje saobraćaja na tom području obavljaće Policijska stanica Kozarska Dubica.
Organizatori vježbe obavještavaju građane da je vježbom planirana kontrolisana eksplozija koja zahtjeva određene mjere obezbjeđenja. Eksplozija je planirana za 11 časova i 20 minuta, pa se stanovništvo upozorava se da u tom periodu ne približava mjestu previđenom za detonaciju.

недеља, 23. јун 2013.

КОРИДОР ЖИВОТА

Споменик 12 беба у Бањалуци,које нису успјели преживјети због недостатка кисеоника који им није могао стићи због блокаде коридора који је трајао 42 дана.У блокади је било 1 000 500 грађана.

Данас се у Дугој њиви код Модриче служио парастос борцима војске Републике Српске који су погинули у пробоју коридора,а остварили побједу над паравојним формацијама тзв,армије БиХ и ХВО.

Слава им и нек почивају у миру и да се никад не забораве.



петак, 21. јун 2013.

Hrvatski carinici i policija bez razloga šikanirali i privodili Fatimu Kahrimanović!

Pooštrene mjere hrvatskih carinika i granične policije prema građanima BiH na svojoj koži osjetila je Fatima Kahrimanović, iz Orahove kod Gradiške – ona je šikanirana, privođena i novčano kažnjavana, a da za tako nešto nije bilo nikakvog razloga.

Fatima, koja je privremeno nastanjana u Lincu, vlastitim automobilom sa prikolicom, u kojoj je bila polovna stolarija, uredno je došla na granični prelaz u Varaždinu 5. maja. To potvrđuje i pečat u Fatiminom pasošu.
“Na pitanje `Šta vozim` – odgovorila sam da su u prikolici rabljeni prozori. Upućena sam kod carinika, koji mi je rekao da neću proći. Upozorila sam ga da sam državljanka BiH, da sam u prolazu i da vozim rabljenu robu. Rečeno mi je da čekam špeditera i da će on, s obzirom da je nedjelja, doći tek u 19.00 časova” – navodi Fatima za Srnu.
Čekajući špeditera Fatima je, kako navodi u žalbi upućenoj Ministartsvu Finansija i Carinskoj upravi Hrvatske, doživjela još veće neugodnosti. Probudio je policajac koji joj je i opečatio pasoš na ulasku u Hrvatsku.
“Vikao je: `Marš iz Hrvatske` i prijetio da će, ako drugi put dođem, pucati. Tražila sam izlazni pečat, ali nije vrijedilo. On je i dalje vikao. Bila sam šokirana, zaključala sam auto i pješice otišla do slovenačke granice da me oni posavjetuju” – svjedoči Fatima.
Slovenci su je saslušali i rekli joj da se vrati na prelaz Macelj ili Oramaz.
Zbunjena i isprepadana nije znala kuda vozi. Ispostavilo se da je lutala hrvatskim selima, a na pitanje upućeno policajcima koje je srela: “Gdje se nalazi” – rečeno joj je da je uhapšena.
Oduzeli su joj dokumente i sproveli u MUP u Ivanec. Kazne Fatima nije mogla da plati. Imala je samo 300 evra, što je bilo nedovoljno. Telefonom je pozvala brata Hasima.
“Nekoliko puta sam istovarala i utovarala prozore i vrata u prikolicu. Smorila sam se, drhtala sam. Nakon povratka u Varaždin i potpisivanja nekakvog dokumenta, te istovara kompletne robe iz prikolice uputila sam se ka Jasenovcu.
Tamošnji carinici i policajci nisu mogli da vjeruju kako su njihove varaždinske kolege postupale. Advokat Jadranka Jurić iz Jasenovca napravila mi je prigovor, jer je nepobitno da sam šikanirana i drastično kažnjena, a nikakav prekršaj nisam napravila”, priča Fatima.
Ona ističe da se neće predavati i da će se obratiti najboljim austrijskim advokatima, te da će svoje tvrdnje potkrijepiti pečatima u pasošu, ekspresnim presudama od strane Prekršajnog suda u Varaždinu, službenom zabilješkom i prekršajnim nalogom Carinarnice Varaždin.
U njenu korist, kako kaže, svjedoče su i snimci sigurnosne kamere na graničnom prelazu u Varaždinu.
Tražiće trajno oduzetu robu namijenjenu siromašnim Orahovčanima, novac za neutemeljene kazne i odštetu za šikaniranje i pretrpljeni strah.
Izvor: Agencije

Soda bikarbona – Najveći neprijatelj farmaceutske industrije

Rak je kiselina, posebno mliječna kiselina koja je otpadni produkt gljivica i plijesni i živi u okruženju s vrlo malo kiseonika. Ukoliko se do kancerogenih ćelija dovede što više molekula kiseonika one ugibaju. Soda bikarbona, neprijatelj je svake farmaceutske industrije jer će se će snažno opirati ideji da nešto tako jeftino, kao što je natrijumov bikarbonat, može nadmašiti najskuplje farmaceutike.

Postoje uvjerljivi dokazi i mnoštvo podržavajućih teorija koje upućuju na to da bi natrijumov bikarbonat trebao biti primarni i univerzalni medikament za široki raspon različitih oboljenja, uključujući rak i dijabetes, kojeg bi u lječilišni postupak trebali uključiti svi terapeuti i medicinski stručnjaci za veliki broj bolesti današnjice.
Kad se radi o natrijumovom bikarbonatu to je dobro proučena i shvaćena materija. Već se desetljećima nalazi u širokoj upotrebi, čak i od strane onkologa koji ne bi željeli da njihovi pacijenti prebrzo umru zbog prevelike toksičnosti konvencionalnih tretmana. Natrijumov se bikarbonat rutinski primjenjuje kako bi se spriječilo da toksičnost kemoterapeutika i zračenja uništi bubrege pacijenata ili da ih ubije. Milioni ljudi po cijelom svijetu konzumiraju jone bikarbonata u vodi za piće u svrhu prevencije ili se pomoću njih liječe u bolnici, klinici ili hitnoj službi zbog kliničke acidoze kao i kod mnoštva drugih stanja. Natrijumov bikarbonat pomaže da se svakog dana spasi nebrojeno mnogo života.
Soda bikarbona (natrijumov bikarbonat) je u medicinskom smislu jasno oslikana logotipom firme Arm & Hammer kao bazični radni konj medicine za kojeg bi svaki profesionalni liječnik, a i roditelj trebao znati, ali i kako ga rutinski primjenjivati. Kad se kombinira s drugim snažnim i temeljnim prirodnim materijama kao što su magnezijumov klorid i jod, svako ima na dohvat ruke trojstvo medicinskih superheroja spremnih da odjednom ostvare naučna medicinska čuda. Natrijumov bikarbonat je istovremeno čudesni lijek i prijatelj, to je materija koju biste željeli uvijek imati pri ruci, pogotovo u današnje vrijeme ekonomskih i zdravstvenih nevolja. Ta se materija uistinu kvalifcira kao medikament preživljavanja, a u slučaju nuklearnog rata željet ćete tu materija imati na zalihi kako bi zaštitili bubrege i ostale osjetljive organe članova porodice. Željet ćete je imati pri ruci za više razloga nego što uopšte možete zamisliti, zato krenite u trgovinu i kupite 10-20 kilograma. Znate li da možete kupiti 25 kilograma sode bikarbone za manje od 50 dolara?
Manjak bikarbonata je na cijelom svijetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. Problemi s kiselim pH vrijednostima (relativni manjak bikarbonatnih jona) uzima veliki danak u ljudskoj fiziologiji i što više neka osoba primi kiselog, to je veći problem za staničnu fiziologiju. Svaka biohemijska reakcija je osjetljiva na pH vrijednost jer su enzimi na tu ravnotežu posebno osjetljivi. Naša prehrana igra važnu ulogu u održavanju povoljnog tjelesnog pH. Veliki dio savremene prehrane dovodi do smanjenja pH vrijednosti prema kiselom. Neravnoteža pH ometa stanične aktivnosti i stanične funkcije, pogotovo ako pH nastavi padati. Pretjerano kiseli pH vodi ka staničnom propadanju, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i žgaravica. Činjenica kako biološki život najbolje funkcioniše u ne-kiselom (alkalnom) miljeu dovoljno jasno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.
Soda bikarbona odgovorna je za transport kiseonika: širi krvne žile i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost – lužnatost. Povišenje PH vrijednost mokraće spriječava kristalizaciju mokraćnih kanala.
Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, bubrežne kamence. Takođe stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.
Oralnim uzimanje soda bikarbona izvlači Uran iz bubrega, spriječava infekciju mokraćnog mjehura, gihta, artritisa, groznicu te pomaže aktivnost gušterače za koju se zna da proizvodi najviše bikarbonata i koja je odgovorna za proizvodnju inzulina.
U slučaju nuklearnog rata američka vojska preporučuje kupke u koje se stavi 2,5 kg sode kako bi se zaštitili bubrezi i ostali organi od ozračenosti. Pijte je svaki dan ujutro i uvečer po pola male kašičice u čaši vode, ali samo farmaceutsku sodu bikarbonu jer ne sadrži aluminijum.
Onu koju kupite u trgovini upotrebljavajte samo za kućnu upotrebu. Još je bolje ako je pijete u kombinaciji sa svježe iscijeđenim limunovim sokom ili s jabučnim octom, takođe svaki dan. Za teža oboljenja najdjelotvornije je ako je pijete pomiješanu sa crnom melasom, javorovim sirupom ili medom. Za ovaj tretman je propisani određeni broj dana.
Bez obzira ima li neko srčana ili neurološka oboljenja, rak ili teži oblik gripe ako uzima zajedno sodu i magnezijumov klorid osigurava sebi siguran tretman. Njihovo zajedničko djelovanje učikovito odsranjuje otrove i kiseline iz svih ćelija, tkiva i organa. Uzimati 4-6 mjeseci pa 2-4 mjeseca prekid.
Način upotrebe soda bikarbone
Koristimo je za liječenje – oralno, kupka, klistir – i za kućnu upotrebu. Za liječenje obvezno koristiti farmaceutsku sodu, a za kućnu upotrebu onu koju možete kupiti u trgovini. Pijte je svaki dan 2 puta dnevno ujutro i uvečer na prazan želudac pomiješanu s vodom. Preporučuje se destilirana voda.
Još je djelotvornije ako je svaki dan pijete pomiješanu s jabučnim octom ili s svježe iscijeđenim limunovim sokom.
Ovo će te pripremiti na slijedeći način. Dvije jušne kašike jabučnog octa ili dvije jušne kašike svježe iscijeđenog limunskog soka pomiješati sa pola male kašičice sode. Pričekajte da zapijeni i nakon što pjena pade ulijte vode i popijte.
Ako je limun prskan sa pesticidima stavite u 2 dcl kipuće vode šaku soli i 5-6 jušnih kašika octa. Kad se voda ohladi u nju staviti limune 24 sata i dobro isprati. Ako se radi o težim bolestima pa čak i o raku pomiješajte sodu sa crnom melasom, javorovim sirupom ili medom. Ovaj tretman traje od 7-14 dana.
CRNA MELASA – Pomiješati po jednu malu kašičicu melase i sode u čaši vode i piti jedanput dnevno.
JAVOROV SIRUP – Pomiješati javorov sirup i sodu u omjeru 3 naprema 1. Zagrijavati na laganoj vatri i miješati. Kad se zapijeni skinuti, uliti u bocu i čuvati u hladnjaku. Pije se jedna mala kašičica dnevno.
MED – Isto kao i za javorov sirup. Klistiranje – Na 1 litru vode staviti nekoliko jušnih kašika sode.
KUPKA – ozračenje, hemoterapija – U toplu kupku staviti 2,5 kg sode i 1,5 kg soli. Izvlači uran i ostale teške metale.
UMOR, NAPETOST MIŠIĆA, SKIDANjE MRTVIH STANICA KOŽE – U toplu kadu staviti jednu šoljicu sode. Skinuti će mrtvi dio kožnih ćelija i ostaviti svijetlu i mladu kožu.
BRADAVICE – Na vlažnu nakvašenu bradavicu lagano utrljati sodu. Raditi češće.
GRIPA – Za prvi dan doza je pola male kašičice u čaši vode koju pijete 6 puta dnevnu u razmaku od 2 sata. Za drugi dan pijete 4 doze dnevno u razmaku od 2 sata. Treći dan pije se dvije doze po jedna ujutro i uvečer. Četvrti dan nastaviti s dvije doze.
MOKRAĆNI MJEHUR – Staviti jednu kašičicu sode u čašu vode pa piti dvije čaše zaredom tri puta dnevno – znači 6 čaša. Ovako piti prvu nedjelju. Drugu nedjelju isto samo piti 2 puta dnevno. Treću nedjelju isto samo piti jedan put dnevno. Ne koristiti ovo više od 21 dan.
RAK PROSTATE I KOSTIJU – Pomiješati po jednu kašičicu sode i melase u čaši vode i piti 4 dana zaredom po jednu čašu dnevno. Peti dan isti omjer mješavine piti 2 puta dnevno. Od 6-11 dana pomiješati po dvije male kašičice melase i sode i piti 2 puta dnevno.
Soda bikarbona za kućnu upotrebu
KVASAC ZA DIZANjE TIJESTA – Vitamin C u prahu ili limunsku kiselinu pomiješati u jednakim omjerima sa sodom. Nećete trebati dugo čekati da se tijesto digne.
UBODI INSEKATA ILI OPEKLINA – Napraviti gustu smjesu od sode i vode i obilato prekriti bolno mjesto. Isprati kada se osuši.
VOĆE I POVRĆE – Oprati u zdjeli vode s 2-3 kašike sode ili staviti malo sode na mokru spužvu pa istrljati, a potom oprati.
ČIŠĆENjE PERILICE – Staviti ½ šoljice sode u perilicu i program ispiranje.
ODČEPLjIVANjE KUHINjSKOG ODLIJEVA – Uliti šoljicu sode, a zatim šoljicu vrućeg octa. Nakon 10 minuta isprati jednom litrom kipuće vode.
NEUGODNI MIRISI U HLADNjAKU – Dodati pola šoljice sode.
SMEĐE MRLjE NA ŠOLjICI ILI ČAJNIKU – Sodu pomiješati s vodom i istrljati plastičnom četkom.
ZAGORIJELE NASLAGE NA TAVI ILI ROŠTILjU – Namazati mješavinom sode i vode i ostaviti 10 min. Ili preko noći te ukloniti prljavštinu.
TAPECIRANI NAMJEŠTAJ ILI TAPETI – pošpricati mješavinom sode i vode i ostaviti da djeluje 10 minuta pa usisati.
DASKA ZA REZANjE – istrljati pastom koja je mješavina jedna kašika sode, jedna kašika soli i voda. Potom isprati vrućom vodom.
NEUGODAN MIRIS KANTE ZA SMEĆE – Na dno posuti malo sode.
ČETKE I ČEŠLjEVI – Prati u otopini sode.
PRANjE POSUĐA – Dodati 3 kašičice sode u vodu. Omekšat će i hidratizirati ruke.
MIRIS LUKA NA RUKAMA – istrljati ruke s mješavinom sode i vode.
OSJETLjIVOST NA KISELI SADRŽAJ UMAK – Dodati malo sode dok se kuva.



Izvor: novi-svjetski-poredak.com

четвртак, 20. јун 2013.

Cijelo selo stane u vrbu staru 250 godina

Vrba, stara 250 godina, omiljeno je mjesto za okupljanje preostalih šestoro stanovnika sela Studena kod Kozarske Dubice.
U šupljini debla ima mjesta za svakog od njih.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada bi u selo Studena došla neprijateljska vojska, mještani bi se nagurali u vrbu i tamo ćutali.
 Vidjeli smo ih kroz mali otvor na drvetu, a oni se na svu sreću nisu dosjetili da zavire u vrbu. Tako smo ostajali živi – kaže devedesetdvogodišnja Milja Soldat.
Najstariji stanovnik Studene s nostalgijom govori o seoskoj atrakciji, vrbi staroj 250 godina.
 Udala sam se prije više od 70 godina. Vrba je i tada bila ovdje, ali ne ovako velika. Bili su to lijepi dani. U selu je živjelo pedesetak ljudi. Bilo je puno djece. Svi smo se okupljali oko vrbe, ispod čijeg korijena izvire jedan od potoka u Studeni – govori Milja.
O vrbi govori kao o zaštitnici, jer je upravo stablo u Drugom svjetskom ratu njenu porodicu čuvalo od pokolja.
Smiju se dok se okupljaju oko vrbe, ili se često šest Studeničana bez problema smjesti u šupljinu debla.
Tajnu o skloništu nisu nikome otkrili sve do kraja rata, ali zahvalnost je ostala pa vrbu i danas čuvaju, maze i paze.
Ipak, puno se toga i promijenilo.
Danas je u selu ostalo samo šestoro stanovnika.
Prosjek godina je viši od 80.
Mladi su otišli i tek rijetko navrate da obiđu svoje rođake, koji zavise od njihove pomoći.
Tek po koji mještanin preživljava od uzgoja ovaca.
Situacija je teška, ali smijeh uvijek pomaže.
Često se šale na račun vrbe.
Naime, ptice su u krošnju donijele dren, koji je tu i nikao.
Mještani su odmah preoblikovali izreku „kad na vrbi rodi grožđe” u „kad na vrbi rodi dren”.
Za to, kažu, imaju dokaz.

среда, 19. јун 2013.

Видовдан 2013 у Кнежици


 "Видовдански дани Кнешпоља". Као и сваке године прва манифестација  је била Косидба, која је одржана 01.06.2013.год. У оквиру Видовданских дана одржаће се још три манифестације. 

понедељак, 17. јун 2013.

Како НДИ јавља: Народ Додика натполовично воли

Уколико би сада били одржани избори за предсједника Републике Српске, Милорад Додик би убједљиво побиједио све противкандидате, а Савез независних социјалдемократа би добио највише гласова у Српској.

Ово су посљедња истраживања јавног мњења, која је радио вашингтонски Национални демократски институт у РС.
Према резултатима истраживања, да се избори сада одржавају, актуелни предсједник РС Милорад Додик добио би 50,7 одсто подршке.
Како сазнаје "Глас Српске", слиједи лидер Српске демократске странке Младен Босић са 17 одсто подршке бирача, а далеко испод су Игор Радојичић, Огњен Тадић, Емил Влајки, Небојша Радмановић, Младен Иванић и други.
Резултати посљедњих истраживања рејтинга политичких странака у јавном мњењу, које је радио НДИ, показали су да би грађани Српске на изборима за Народну скупштину РС највише гласова дали Савезу независних социјалдемократа и то око 31 одсто.
Друга по повјерењу је Српска демократска странка са 24 одсто подршке бирача, док се Демократски народни савез учврстио на трећем мјесту са 5,8 одсто подршке. Партија демократског прогреса има око пет одсто подршке бирачког тијела у Српској, а слиједи Демократска партија са 3,5 одсто.
Социјалистичка партија РС има пад повјерења бирача и у овом тренутку за њу би глас дало око три одсто грађана Српске.
Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш рекао је "Гласу Српске" да истраживање НДИ одражава стварно стање.
- Иако би требало ући у методологију истраживања, податак да би Додик побиједио на изборима за предсједника има логике, јер он има највећи рејтинг од свих политичара, када је ријеч о РС - рекао је Врањеш и додао да се резултати истраживања НДИ у великој мјери поклапају са истраживањем које је рађено на Факултету политичких наука у децембру прошле године.
- На питање студената за кога бисте гласали да се одрже избори за предсједнике РС, анкета је показала да би највише испитаника гласало за Додика. Послије њега, највећи проценат гласао би за Огњена Тадића. То значи да Тадић, за разлику од истраживања НДИ, има већи рејтинг од свог страначког шефа Младена Босића - рекао је он и додао да према истраживању Факултета политичких наука, чак 30 одсто испитаника никада није чуло за Босића.
Додао је да, када је ријеч о подацима о осталим појединцима и странкама, резултати истраживања Факултета и НДИ у великој мјери се поклапају.

Излазност

Александар Врањеш је казао да је још рано говорити о томе да ли би, да се данас одрже избори, велики број бирача изашао да гласа.
- То је још непредвидиво, али како се буде приближавао октобар 2014. године, јавност ће се све више "палити" и излазност ће бити велика - рекао је Врањеш.

Извор: Глас Српске  

субота, 15. јун 2013.

NAJAVA:DJECA KNEŠPOLJA-ČUVARI SRPSKE TRADICIJE


U etno domaćinstvu u Knežici, u okviru „Vidovdanskih dana Knešpolja 2013.“ sutra će se održati manifestacija „ Djeca Knešpolja - čuvari srpske tradicije“.
Natupaće mala i srednja folklorna grupa KUD-a Knešpolje, učenici osnovne škole Majka Knežopoljka iz Knežice i Međuvođa iz recitatorske  i dramske sekcije, kao i polaznici osnovne muzičke škole iz Knežice.
Učesnici manifestacije su i članovi folklorne sekcije Una iz naše opštine, kao i KUD Mladen Stojanović iz Prijedora.
„ Djeca Knešpolja - čuvari srpske tradicije“ po prvi put u sklopu Vidovdanskih dana Knešpolja organizovani su prošle godine kako bi se djeci približili naši običaji i tradicija, te kako bi ih oni  nastavili njegovati i prenositi na buduće generacije, kažu organizatori.
Nastup  u Knežici počeće u 20 časova

http://www.dub-radio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2528:najavadjeca-knepolja-uvari-srpske-tradicije&catid=34:vijesti

петак, 14. јун 2013.

Island prekinuo pregovore s EU: "Odustajemo od članstva, ovo je demokratija"

ISLAND je odustao od ulaska u Europsku uniju. Saopštio je to Europskoj komisiji tokom posjete Bruxellesu islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson. 





"Ovo je način na koji demokratija djeluje", kazao je Sveinsson, koji ističe da su obe stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

"Glavna svrha ovog putovanja je bila da kažem Komisiji kako je nova vlada Islanda odlučila suspendovati pregovore. Island je dio Evrope i želimo ojačati svoje odnose s evropskim državama na druge načine", kaže Sveinsson, prenosi EUobserver.

Fuele želi završiti pregovore

Štefan Fuele, evropski povjerenik za proširenje, novinarima u Bruxellesu je kazao da mu nije lako prihvatiti ovakvu odluku Islanda. Doživio je to, kaže, kao lični udarac.

"No, ja sam takođe profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično vjerujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces", kaže Fuele.

Islanđani glasali protiv EU

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, izbori održani u aprilu donijeli su promjenu vlasti, a vladu su sastavile Nezavisna stranka i Progresivna stranka, partije desnog centra koje se protive članstvu Islanda u EU.

Ovakav ishod izbora doživljen je kao glasanje Islanđana protiv članstva u EU. Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je prekinuti pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.

Помозимо Наташи Вребац

ПОЗИВАМО СВЕ КОЈИ СУ У МОГУЋНОСТИ ДА ДОЂУ НА КОНЦЕРТ У НЕДЕЉУ, И ПОКАЖЕМО КОЛИКО СМО ХУМАНИ. ДОБРО СЕ ДОБРИМ ВРАЋА ..ОВИМ ПУТЕМ ПОМОЗИМО НАТАШИ ДА ШТО ПРЕ СКУПИМО ОДРЕЂЕНИ ИЗНОС ЗА ЊЕЗИНО ЛИЈЕЧЕЊЕ ....А УЗ ПУТ ПОЗИВАМО СВЕ ... ДУБИЧАНЦЕ , ПРИЈЕДОР , ГРАДИШКУ , БАЊА ЛУКУ , КОСТАЈНИЦУ , НОВИ ГРАД И ОСТАЛЕ СУСЈЕДНЕ ОПШТИНЕ НА ДОБРО ДРУЖЕНЈЕ И ДОБАР ПРОВОД А УЈЕДНО ТИМ ПУТЕМ МОЖЕМО ПОМОЋИ НАТАШИ ВРЕБАЦ ДО БРЖЕГ ОЗДРАВЉЕЊА ....ПОЗДРАВ ЗА СВЕ И ВИДИМО СЕ НА КОНЦЕРТУ УЗ ПОЗИВ М-ТЕЛА .-1413 -1413 -1413

Ruska delegacija odala počast žrtvama u Donjoj Gradini

Kozarska Dubica - Visoka delegacija vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije boravila je danas u opštini Kozarska Dubica, gdje je obišla Spomen-područje Donja Gradina i odala počast žrtvama ustaškog zločina.




Tokom boravka u Kozarskoj Dubici, delegacija iz Rusije je u pratnji predsjednika Udruženja srpsko-ruske zajednice "Zavet" Save Cvjetinovića i pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duška Milunovića razgovarala sa načelnikom te opštine Miletom Zlojutrom i njegovim saradnicima.

Cvjetinović je nakon sastanka novinarima potvrdio da je visoka delegacija vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije posjetila Republiku Srpsku na poziv Udruženja "Zavet", a da je namjera bila da se izrazi zahvalnost vojnicima ruskih oružanih snaga koji su u mirovnoj misiji boravili na prostoru bivše Jugoslavije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske od 1993. do 2003. godine.

General Nikolaj Staskov, koji predvodi rusku delegaciju, izjavio je da namjeravaju ponovo da posjete Republiku Srpsku i dodao da ih je ova posjeta podsjetila na prošlo vrijeme, poznata mjesta i srdačnu dobrodošlicu ljudi sa ovih prostora.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izrazio je zadovoljstvo što je opštinsko rukovodstvo imalo priliku da ugosti delegaciju iz Rusije i da sa njima razgovara i o ekonomskoj saradnji.

"Ovo je nastavak viševijekovnog prijateljstva i mi ga danas samo potvrđujemo", rekao je Zlojutro.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Kozarske Dubice Darko Banjac izjavio je da je današnja posjeta delegacije iz Rusije samo jedan od dokaza da se ta opština otvara i da želi da ima što veći broj prijatelja u svijetu.

"Ruse i Srbe veže dugogodišnje prijateljstvo koje je duboko ukorijenjeno u istoriji naših naroda. Nadam se da se ova saradnja neće zaustaviti na prijateljskom odnosu, nego da će se proširiti i na određenu ekonomsku saradnju između Ruske Federacije, Kozarske Dubice i naravno Republike Srpske, jer Rusija može mnogo da pomogne Srpskoj, ne samo u bezbjednosnom, nego i u ekonomskom pogledu", rekao je Banjac.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Perica Bundalo izjavio je da delegaciji Ruske Federacije obilaskom Spomen-područja Donja Gradina dala doprinos u ukazivanju na značaj tog kompleksa i potrebe za njegovim konačnim uređenjem.

"Nadam se da će Udruženje srpsko-ruska zajednica žZavetž proširiti djelovanje na još opština u Republici Srpskoj i da će ovakav vid saradnje, nevladinog i vladinog sektora, imati značajan doprinos u razvoju lokalnih zajednica i učvršćivanju prijateljskih i poslovnih odnosa", rekao je Bundalo.

HAŠKI SUDIJA HARHOF: Naterali su nas da oslobodimo Gotovinu i Markača

Američki predsednik Haškog suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude, navodi sudija u pismu svojim kolegama


HAG - Haški sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke, napisao je Frederik Harhof, jedan od sudija na međunarodnom tribunalu u Hagu, u pismu svojim kolegama.

U pismu se Harhof posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.
"To je protivno svakoj vrsti pravde", napisao je Harhof referirajući na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

"Američki predsednik Haškog suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje", piše Harhof.

"Ostareli turski sudija" na kog se Danac poziva je Mehmet Guni, 77-godišnjak koji je glasao da Gotovina i Markač budu oslobođeni.

Podsećamo, do oslobađajuće presude hrvatskim generalima došlo se preglasavanjem; troje sudija bilo je za (Meron, Gunei i Patrik Robinson), a dvoje protiv (Fausto Pokar i Karmel Agius).

"Recentne presude izazvale su kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgora od svega je sumnja da su neke moje kolege izloženi političkom pritisku. To sasvim menja premisu moga posla, koji bi trebalo da služi principima razuma i pravde", piše Harhof.

U svom dramatičnom pismu danski sudija ističe da su haške sudije prisiljene da svesno puštaju ratne zločince na slobodu. Kao izvor takvih pritisaka Harhof je istakao predsednika sudija, Amerikanca Merona, koji je bio šef sudskog veća koje je oslobodilo Gotovinu i Markača.

"Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD i Izraela prestrašio da se Haški sud previše približava najviše rangiranim vojnim funkcionerima. Jesu li izraelski ili američki funkcioneri izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda da promeni tok sudskih postupaka?", pita se Harhof u svom pismu.

четвртак, 13. јун 2013.

FK Borac Kozarska Dubica



Kao što je Zubanje dio našeg grada, kao što je Stara Ada usječena u dubičku dušu, tako je i Fudbalski Klub "Borac" značio jako mnogo za većinu Dubičanaca. Svi usponi i padovi ovog malog kluba su praćeni sa mnogo interesovanja u svim slojevima društva.
Sam stadion "Borca" je priča za sebe, sa jedne strane opasan povelikom prekrivenom drvenom tribinom. Tribina je uglavnom bila prepuna navijača, mada su mnogi voljeli da se prislonjeni na ogradu oko stadiona užive u igru na travnjaku.
Tu su počinjali i dječiji snovi o "ganjanju" lopte, koji su nastavljani po mahalama, livadama, u školi, poslije možda i u juniorskoj ekipi, i dalje sve do prve postave Borca za one koji su pokazali smisao i ljubav za fudbal.



Radnički Sportski klub "Borac" je osnovan jula 1936. godine na inicijativu kožarskih radnika Bosanske Dubice.
Glavni organizatori su bili radnici Ahmet Ćelam, Vujo Momčilović i Razim Hadžić. Igrači kluba su bili uglavnom i sami radnici, kao i siromašni omladinci bez zapošljenja. I uprava i igrači su bili pripadnici različitih vjera i nacija iz grada.
Iako je bio jako slabog materijalnog stanja i nastupao u nižem rangu takmičenja, "Borac" je ipak bio popularan među građanima Dubice.
Oko kluba su se u to vrijeme okupljali napredni omladinci i članovi Komunističke Partije.
Vlasti su "Borac" smatrali "crvenim", tj. komunističkim klubom, pa mu zbog toga nisu davali nikakvu pomoć. Naprotiv, pokušavali su na svaki način da ometaju rad kluba, jer su ga smatrali neprijateljem društvenog sistema. Međutim, "Borac" je uspijevao da se održi kao pristojan sportski kolektiv, nalazeći se uvijek pri vrhu lige.
FK Borac iz 1986. godine









Pored igranja fudbala i učestvovanja u fudbalskoj ligi, uprava "Borca" je organizovala masovne izlete i proslave Prvog maja. Pripremane su i pozorišne predstave za vrijeme vjerskih praznika.
Borac - Berek (Prijedor) 1985. godina
Odmah na početku Drugog svjetskog rata veliki broj igrača i simpatizera odazvao se pozivu Komunističke partije na ustanak, i stupili su u borbu protiv neprijatelja. Mnogi od njih su se istakli kao hrabri borci, među kojima je bilo i narodnih heroja, a neki su dobili i visoke vojne činove za zasluge i požrtvovanost.

FK Borac 1987. godina









Nakon napuštanja Republičke lige, "Borac" i u narednom periodu svog postojanja nastavlja sa dobrim radom. Generacija za generacijom igrača smjenjivale su se jedna za drugom. 
Kao najboljeg igrača "Borca" svih vremena možemo sa pravom izdvojiti rahmetli Fadila Kišmića, i vjerujemo da bi se svi sa nama složili. Od ostalih igrača koji su se isticali možemo spomenuti: Midhad Alić - Topdžija, Safet Porić - Pore, Edo Talić - Jumi, Omer Torić - Tore, Bašić Omer - Omo, Vlado Kotur - Zeko, Banjac Rajko - Budin, Ćehajić Ismet - Ipa, Petrović Nikola - Niko, Nebojša Dostica - Sova, Jahić Amir - Jaha, Hatipović Ejub - Piko. 
FK Borac juniori 1989/90
Navijaci "Borca" slave vodstvo od 1:0, strijelac: Numanspahic Zijad - ZIKO
 U sezoni 1990/91, "Borac" se takmičio u Republičkoj ligi "Zapad" i bio je na pragu ulaska u Treću ligu bivše Jugoslavije. U zadnjoj i odlučujućoj utakmici "Borac" je bio poražen od ekipe FK "Kozara" iz Bosanske Gradiške sa rezutatom 1 : 2. Utakmica je igrana kod kuće pred oko 3.000 navijača, koji su cijelo vrijeme strastveno bodrili naše "crveno-crne". 






Konačna tabela lige je izgledala ovako:
01. FK "Kozara" (Bos. Gradiška)
02. FK "Borac" (Bos. Dubica)
03. FK "Sloboda" (Bos. Novi)
04. NK "Jedinstvo" (Cazin)
05. FK "Ljubić" (Prnjavor)
06. FK "Podgrmeč" (S. Most)
07. SD "BSK" (B. Luka)
08. NK "Bratstvo" (Ključ)
09. NK "Naprijed" (B. Luka)
10. FK "Krajišnik" (V. Kladuša)
11. FK "Bratstvo" (Bos. Krupa)
12. NK "Elektrobosna" (Jajce)
13. FK "Sloga" (Otoka)
14. FK "Borac" (T. Drvar)
15. FK "Sloga" (Podgradci)
16. FK "Jedinstvo" (Vrnograč)

FK Borac generacija 1990/91


Gornji red: Dmitrović Bojan, Isailović Aron, Jahić Amir, Vujanović Veselko, Adžić Goran, Petrović Nikola (trener).
Srednji red: Dostica Nebojša, Krupić Nihad, Ćehajić Ismet, Čaušević Husein, Ćosić Ermin, Biga Dragan.
Donji red: Kozarac Igor, Ajdinović Nusret, Ćelam Mehmed, Vlado Kotur (trener), Torić Adnan, Bakić Jovica.

Na slici nedostaju: Banjac Rajko – Budin, Numanspahić Zijad - Ziko, Muzaferović Samir - Ćamil, Makelić Mirsad – Miki i Ćejvan Admir.

Ovu generaciju FK "Borac" uspješno je vodio poznati profesionalac, bivši fudbaler FK "Borac" iz Banja Luke i NK "Rijeka" iz Rijeke, Vlado Kotur, koji je odigrao i nekoliko utakmica za mladu reprezentaciju Jugoslavije i bio njen kapiten. Njegova desna ruka bio je dugogodišnji fudbaler našeg "Borca", Petrović Nikola, mnogima poznat kao Niko, koji je radio kao pomoćni i kondicioni trener.

среда, 12. јун 2013.

Скандалозно: Пентагон забрањује Србији да уклони ХААРП антене до 2050 године!



САД не дозвољавају уклањање ХААРП-а до 2050. године!

Влада Сједињених Америчких Држава неће дозволити уклањање антенског ХААРП система ни из једне државе у свету где је постављен, све до 2050. године, до кад је предвиђено да трају експерименти са климом и утицајем на свест људи. То би значило да је упркос евентуалним протестима српске јавности и власти, најмоћнија светска сила реаговала одбијањем да размонтира систем постављен за време владе Мирка Цветковића.
 Како за „Правду“ каже Дејан Маркуш, биолог и генетичар српског порекла који већ дуже време живи и ради у Сједињеним Државама, администрација САД је уложила неколико милијарди долара у одржавање ХААРП система закључно са 2050. годином, до када је предвиђено да овај антенски систем обави своју улогу која је и даље под велом тајне.
- На трибини одржаној пре неколико дана на Универзитету Стенфорд, на коме се и врше проучавања ХААРП-а, учествовао је и физичар и климатолог Хенри Колман, који се веома похвално изражавао о ХААРП антенском систему називајући га „браном одбране светске климе и највећим противником ефекта стаклене баште“. Колман је тада прецизно рекао да је још 1990. године када је стартовала реализација ХААРП-а, одлучено да овај систем траје 70 година, колико је процењено да ће бити потребно да нискофреквентни таласи успешно делују на јоносферу и трајну промену климе.
Колман је неколико пута нагласио да улога ХААРП-а није у војне сврхе, већ да „се спрече катастрофални земљотреси и промене климе услед ефекта стаклене баште у наредним деценијама“, а до 2050. то би требало да буде успешно реализовано. Такође је нагласио да је ХААРП, где год се у свету налазио, власништво САД, али је уједно „и у власништву целог човечанства“. Интересантно је да је Колман избегао питања студената Стенфорда о свим потенцијалним дејствима ХААРП-а, рекавши да се извињава што неће моћи да одговора на питања „јер касни на авион“ – каже Маркуш.
Наш саговорник истиче да се у протеклих годину дана у САД појавило на десетине књига и публикација на тему ХААРП-а и о његовом дејству, а да је неколико њих које су отворено указивале на штетне последице по климу и менталну свест људи, биле фактички забрањиване, а промоције отказиване.
- Колега који је учествовао и у чувеном Протоколу из Кјота о климатским променама, неколико пута је иступао у јавности против ХААРП-а, а само недељу дана од његовог трећег наступа и трибине где је ХААРП назвао опасним оружјем које ће променити глобалну климу са несагледивим последицама, супруга му је остала без посла у лабораторији у којој је била руководилац, а он више није иступао јавно са темом ХААРП-а. То свакако није случајно и све што се дешава око ХААРП-а није ни случајно ни наивно – каже Маркуш.
Иначе, америчка војна документа која су недавно декласификована, доказују да је америчка војска развила систем који ради на принципу пулсирајућег електромагнетног зрачења (исти принцип на коме ради ХААРП), што је намењено за манипулацију и разарање људских менталних процеса (можданих таласа) коришћењем снажних пулсирајућих електромагнетних снопова у радио-спектру на великим површинама земље одједном. Збигњев Бжежински, бивши саветник за националну безбедност председника Картера, и Џефри Мекдоналд, саветник за научна питања председника Џонсона и професор на Универзитету Ју-Си-Ел-Еј, објавили су документ у коме су изнели своје виђење геофизичког и „енвиронментал“ рата и ратних техника. Документ описује које се технике могу користити у те сврхе и какви се негативни ефекти могу изазвати код људске популације.
- Политички стратези су у искушењу да искористе проналаске у области можданих активности и људског понашања. Данашња наука и технологија јесу на нивоу који нам омогућава да изазовемо промене у јоносфери изнад широких области земље. Тако изазване промене у електричном набоју могу да изазову озбиљне поремећаје у можданим функцијама код људске популације у одабраним областима у дужем временском периоду – каже се између осталог у овом документу.
Бжежински наводи и да смо на путу стварања „једног контролисанијег друштва којим ће се лакше управљати“. Друштво би, по томе, контролисала елитна група са супериорним научним знањем. Ови управљачи ће бити неоптерећени традиционалним либералним вредностима, и биће у могућности да остваре своје политичке циљеве користећи врхунску технологију да утичу на понашање људи, и моћи ће да остваре потпуну контролу над људском популацијом под својом влашћу. Према ауторима студије, да би се дошло до оваквог „савршеног“ друштва, свет ће морати да се подвргне третману константних социјалних и политичких криза које би се искористиле да се јавно мњење помоћу употребе мас-медија придобије за фазу један, контролу спољног непријатеља. Одатле до контроле унутрашњих непријатеља, према овим прорачунима, „само је један корак“.
Америчка војска у једном од својих докумената каже следеће: – Могући начини на који се ова технологија може употребити су: обрачун са терористима, контрола људи у демонстрацијама, контрола и надгледање безбедности војних објеката као и директна употреба против непријатељске живе силе. Америчка војска је први пут употребила пулсирајуће електромагнетно оружје против ирачких трупа у „пустињској олуји“. У свим овим случајевима електромагнетно оружје ће се користити ради изазивања озбиљних поремећаја психолошких функција, дезоријентације, узнемирености и тоталне неспособности за обављање радњи неопходних за борбена дејства – каже се у документу из Пентагона.

Parafirani ugovori: Preko granice sa Hrvatskom i nakon 1. jula


ZAGREB/SARAJEVO - U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske kojim se regulišu pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dviju zemalja od 1. jula, kada susjedna Hrvatska postaje punopravna članica Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu.
Ugovori su parafirani na završnim pregovorima delegacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Kao što je javnosti poznato, postojao je problem u vezi s neusvajanjem odluke o novom šefu delegacije od Predsjedništva BiH.
Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići ovaj problem. Naime, uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira kompletan šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.
Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri biti upućeni Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH, radi određivanja ministra koji će ih u ime BiH potpisati na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog mjeseca.
Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na nivou Vijeća ministara i Predsjedništva, Bosna i Hercegovina će izbjeći scenarij koji bi podrazumijevao da od 1. jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane Bosne i Hercegovine.

U infrastrukturu Kozarske Dubice uloženo 350.000 KM

Objavljeno: jun 11. 2013. 18:53

KOZARSKA DUBICA, Ministar za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH /FBiH/ Adil Osmanović izjavio je danas da je u posljednje dvije godine resorno ministarstvo na područje opštine Kozarska Dubica u infrastrukturne projekte investiralo više od 350.000 KM.
Osmanović, koji je danas u Kozarskoj Dubici razgovarao sa načelnikom ove opštine Milom Zlojutrom, rekao je da Ministarstvo nastoji zajedno sa načelnicima opština Republike Srpske i FBiH realizovati određene projekate koji su bitni, kako za lokalne zajednice, tako i za povratničku populaciju.
„Današnji razgovor sa načelnikom Kozarske Dubice bio je u tom pravcu, jer imamo namjeru na prostoru opštine da učestvujemo u rekonstrukciji minimalno pet stambenih jedinica po javnom pozivu koji je raspisan prošle godine“, precizirao je Osmanović.
On je dodao da je praksa Ministarstva da se uključuji u projekte ne samo finansijski, nego i u smislu stvaranja ambijenta i bolje atmosfere za rješavanje problema građana.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je ova opština, kada je riječ o procesu povratka imovine, jedna od prvih opština u Srpskoj u kojoj je taj proces završen krajem 2002. godine.
„Procjena je da u Kozarskoj Dubici živi oko 3.000 povratnika i oni se susreću sa istim problemima kao i domaće stanovništvo, a problemi su neuređena infrastruktura i nezaposlenost“, naveo je Zlojutro i dodao da očekuje dobru saradnju i pomoć Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice FBiH i u budućem periodu. Srna

понедељак, 10. јун 2013.

RUKOMETAŠICE KNEŽOPOLJKE DRŽAVNE PRVAKINJE



Na završnom turniru Rukometnog prvenstva BiH koje je u subotu održano u Mostaru ,rukometasice ŽRK"Knežopoljka" uzrasta 2000-to godište i mlađe, osvojile su prvo mjesto i postale zvanične šampionke BiH.
Do titule državnog prvaka Dubičanke su došle ubjedljivim pobjedama u svim susretima, a u finalu su rezultatom 12-9 savladale "Katarinu" iz Mostara.
Za najboljeg golmana turnira proglašena je Marijana Đenadija.


 http://www.dub-radio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2519:vidovdanski-karate-kup-2013&catid=41:sport&Itemid=80

четвртак, 6. јун 2013.

Označeni novac za Budimira završio u korpi

Federalna televizija objavila je snimke sa nadzorne kamere postavljene u hodniku ispred kabineta predsednika FBiH Živka Budimira u Mostaru, a na kojima se vidi, kako se navodi, da je torbica sa označenim novcem završila u korpi za kišobrane.

Snimak koji je objavljen datira od 26. aprila. Tada je državna tužiteljka Dijana Kajmaković, u pratnji pripadnika SIPA, ušla u Budimirov kabinet s namerom da ga uhapsi.
Budimir je u to vrijeme bio u svojoj kancelariji u Sarajevu, ali se u njegovom kabinetu u Mostaru nalazio Ivan Knezović, jedan od svjedoka insajdera, koji mu je, prema planu Tužilaštva BiH, trebao predati označeni novac u takozvanom simuliranom otkupu, navodi FTV.
S obzirom na to da Budimir nije bio u kancelariji, plan je propao, a kamere su potom zabilježile kako je Kajmakovićeva izvela Knezovića u hodnik i rekla mu gde da sjedne. Više puta Knezović bezuspješno pokušava torbicu s novcem ubaciti u kutiju za odlaganje kišobrana, koja je pored vrata kabineta Živka Budimira.
Napokon, kada pripadnik SIPA okreće leđa Knezoviću, koji koristi priliku i torbicu s novcem ubacuje i kutiju za odlaganje kišobrana. Nekoliko sekundi poslije, Knezović se počinje udaljavati od kutije. Prelazi na drugu stolicu, a nedugo potom na treću. Dvadesetak minuta posle tužiteljka Kajmaković naređuje pripadnicima SIPA da odvedu Knezovića.
Tog dana Ivan Knezović nije uhapšen. Tužioci ga nisu uhapsili ni mjesec poslije. Torbica s označenim novcem koju je ubacio u kutiju za odlaganje kišobrana ispred kabineta Živka Budimira nije se našla na spisku dokaza koje je Tužilaštvo priložilo Sudu BiH. Gdje se nalazi torbica i novac – zasad niko ne zna, navodi FTV.