Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

петак, 14. јун 2013.

Ruska delegacija odala počast žrtvama u Donjoj Gradini

Kozarska Dubica - Visoka delegacija vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije boravila je danas u opštini Kozarska Dubica, gdje je obišla Spomen-područje Donja Gradina i odala počast žrtvama ustaškog zločina.




Tokom boravka u Kozarskoj Dubici, delegacija iz Rusije je u pratnji predsjednika Udruženja srpsko-ruske zajednice "Zavet" Save Cvjetinovića i pomoćnika ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Duška Milunovića razgovarala sa načelnikom te opštine Miletom Zlojutrom i njegovim saradnicima.

Cvjetinović je nakon sastanka novinarima potvrdio da je visoka delegacija vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije posjetila Republiku Srpsku na poziv Udruženja "Zavet", a da je namjera bila da se izrazi zahvalnost vojnicima ruskih oružanih snaga koji su u mirovnoj misiji boravili na prostoru bivše Jugoslavije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske od 1993. do 2003. godine.

General Nikolaj Staskov, koji predvodi rusku delegaciju, izjavio je da namjeravaju ponovo da posjete Republiku Srpsku i dodao da ih je ova posjeta podsjetila na prošlo vrijeme, poznata mjesta i srdačnu dobrodošlicu ljudi sa ovih prostora.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izrazio je zadovoljstvo što je opštinsko rukovodstvo imalo priliku da ugosti delegaciju iz Rusije i da sa njima razgovara i o ekonomskoj saradnji.

"Ovo je nastavak viševijekovnog prijateljstva i mi ga danas samo potvrđujemo", rekao je Zlojutro.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Kozarske Dubice Darko Banjac izjavio je da je današnja posjeta delegacije iz Rusije samo jedan od dokaza da se ta opština otvara i da želi da ima što veći broj prijatelja u svijetu.

"Ruse i Srbe veže dugogodišnje prijateljstvo koje je duboko ukorijenjeno u istoriji naših naroda. Nadam se da se ova saradnja neće zaustaviti na prijateljskom odnosu, nego da će se proširiti i na određenu ekonomsku saradnju između Ruske Federacije, Kozarske Dubice i naravno Republike Srpske, jer Rusija može mnogo da pomogne Srpskoj, ne samo u bezbjednosnom, nego i u ekonomskom pogledu", rekao je Banjac.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Perica Bundalo izjavio je da delegaciji Ruske Federacije obilaskom Spomen-područja Donja Gradina dala doprinos u ukazivanju na značaj tog kompleksa i potrebe za njegovim konačnim uređenjem.

"Nadam se da će Udruženje srpsko-ruska zajednica žZavetž proširiti djelovanje na još opština u Republici Srpskoj i da će ovakav vid saradnje, nevladinog i vladinog sektora, imati značajan doprinos u razvoju lokalnih zajednica i učvršćivanju prijateljskih i poslovnih odnosa", rekao je Bundalo.

Нема коментара:

Постави коментар