Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

четвртак, 6. јун 2013.

Višegrad: Učenica održala lekciju nastavnicima

Lokalne vlasti u Višegradu zabranile da maturanti uđu u Andrićgrad, profesori pristali na zabranu i nisu ušli. Stojka Vasiljević, đak generacije, nije poslušala naređenje i ušla je u kulturni centar

Stojka Vasiljević, učenica generacije Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu, tokom proslave mature u gradu na Drini održala je lekciju za pamćenje ne bilo kome, već nekolicini političara i nastavnika iz svog grada: kada su čelnici višegradske opštine zabranili da svečani defile školaraca uđe u Andrićgrad, nastavnici su diktat poslušali, ali ne i Stojka. Ova učenica generacije odvažila se, volju lokalne vlasti i prosvetara podredila je sopstvenom stavu da se Andrićgrad ne sme zaobići i ignorisati, povela je nekoliko svojih drugova na fotografisanje ispred Andrićeve statue u kamenom zdanju, a njen postupak postao je prvorazredni događaj na istoku Republike Srpske.

Emir Kusturica, tvorac Andrićgrada, oduševljen stavom mlade Višegrađanke, poručio je:
- E, to je hrabrost!
Ovako se zbilo: oko 150 maturanata, doteranih kako dolikuje, prošetalo je ulicama Višegrada od svoje škole, Ulicom kralja Petra, prema Trgu palih boraca. Planirali su maturanti da veliki dan ovekoveče fotografijama, gde drugo nego ispred statue Ive Andrića i Andrićevog instituta. Neočekivano, nekoliko nastavnika usprotivilo se poseti Kusturičinom gradu, a Stojka Vasiljević, đak generacije na čelu defilea maturanata, pozvala je svoje školske drugove da besmisleni zahtev ne uvaže. Od 150 višegradskih maturanata, njih osmoro „odmetnulo“ se od lokalnih političara i nastavnika, oni su se „provukli“ do Andrićevog instituta i statue nobelovca.
- Rečeno nam je da posete Andrićgradu neće biti. Stojka je htela da primi buket cveća ispred Andrićeve statue i da se fotografiše sa priznanjem koje je dobila, jer je Andrićgrad uz čuvenu ćupriju postao središte Višegrada, jedinstveno mesto po kome nas znaju širom sveta. Ne zaobilazi se Andrićgrad, zbog Andrićevog instituta, pozorišta, Kusturice... To je kulturno središte RS. Međutim, nastavnici istorije Željko Arsić i mašinstva Marinko Marković su zaustavili kolonu, sprečili su nas da uđemo unutra - priča jedan od višegradskih maturanata. - Mi smo bili odlučniji od većine, preko rzavskog mosta ušli smo u Andrićgrad gde su nas dočekali sa oduševljenjem.
U Andrićgradu kažu da je zabrana nastavnika potekla od opštinara i da je - skandalozna i politikantska.
- Teško je naći razumno objašnjenje za postupak čelnika opštine. Mi smo bili spremni za defile maturanata, štampali smo posebne majice za njih, ali se našao neko da im veliki dan pokvari. Sve će to ipak ostati u senci čina Stojke Vasiljević i njenih drugova. Maturanti su pokazali da vide dalje i bolje od pojedinih političara i pedagoga - kaže Žan Marjanović, menadžer Andrićgrada.

Нема коментара:

Постави коментар