Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

петак, 22. март 2013.

Tači na sednici SB UN: Tražićemo od Srbije kompenzaciju za ratnu štetu


Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je danas Beograd da, kako je rekao, "rasformira paralelne strukture" na severu Kosova, naglašavajući da je "Kosovo suverena država" i da je taj proces "nepovratan".

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, Tači je poručio da Kosovo "neće biti mesto podela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske". Tači je takođe naglasio da će od Beograda tražiti "kompenzaciju za ratnu štetu".

Po njegovim rečima, "uloga Srbije je destruktivna" i otežava bezbednosnu situaciju.


Dačić na sednici SB UN: Kosovo nećemo priznati, nadamo se dogovoru


"Kosovo je sada priznato od strane više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer mnoge države su u procesu priznavanja nezavisnosti. Uveravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove gradjane", rekao je Tači i dodao:


"Pozivam Srbiju da bude razumna, racionalna i iskoristi priliku koja joj se pruža
da normalizujemo odnose naših zemalja. Ja sam rezervisani optimista da ćemo rešiti praktična pitanja i na taj način ostavariti glavni preduslov koji će nas dovesti do uzajamnog priznanja".

U sedištu UN u Njujorku počela je sednica Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu na kojoj će biti razmotren novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna.

Šef misije Ujedinjenih nacija (UN) Farid Zarif izjavio je da se incidenti na Kosovu
nastavljaju, ali da problemi na terenu ne smeju da podriju napredak pregovora Beograda i Prištine.

Politički dijalog je u kritičnoj fazi, a na terenu je stabilnost krhka, rekao je Zarif, uz konstataciju da bi trebalo pružiti podršku pregovaračima.

Sednici prisustvuju i premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. oktobra do 15. januara naveo da je "ukupna bezbednosna situacija na Kosovu mirna, s izuzecima na severu Kosova, posebno u severnoj Mitrovici gde su zabeleženi ozbiljni incidenti".

On je ocenio i da je napravljen ključan korak u dijalogu Beograda i Prištine, ali da je taj napredak praćen incidentima, posebno na severu Kosova.

Ban Ki Mun je u izveštaju pozdravio dijalog Beograda i Prištine kao "izazovan, ali važan politički proces" s ciljem da se reše najteži problemi koji otežavaju medjusobne odnose Srbije i Kosova.

Premijeri Srbije i Kosova, Dačić i Tači u Njujork su doputovali iz Brisela gde je 20. marta održana sedma runda dijaloga o normalizicji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU. Posle razgovora ocenjeno je da nije postignut dogovor, ali da je ostvaren određen napredak. Naredna runda razgovora najavljena je za 2. april.

Нема коментара:

Постави коментар