Град се налази 26 км од ауто-пута Загреб - Београд, главног путног правца који спаја западну са источном и југоисточном Европом. Козарска Дубица је административно, политичко и културно сједиште дубичке регије, у последњих неколико година прогресивно се шири на исток и југоисток стварањем подручја за индустријску зону и нова градска насеља, Петра Пеције, Мораве и Ђолови. Град Козарска Дубица се налази на надморској висини од 104 m. Општина је претежно равничарског земљишта иако има и брдовитих подручја на сјеверозападним и сјевероисточним дијеловима општине који се надовезују на планине Козару и Просару. Смјештена је у доњем току ријеке Уне и средишњем току ријеке Саве. За дубичку регију карактеристично је обиље плодног земљишта. Око 60% укупне површине дубичке регије представља обрадиво земљиште.

субота, 23. март 2013.

Trijumf politike RS, problem u Federaciji



Brisel - Lideri šest stranaka koje čine vlast na nivou BiH usaglasili su se u petak u Briselu da prilikom izbora članova Predsjedništva BiH jedna izborna jedinica bude RS, a druga FBiH, te da Srpska direktno bira svog člana Predsjedništva, dok bi preostala dva bila birana iz FBiH.
Prema briselskom dogovoru, izbor u FBiH vršio bi se u deset izbornih jedinica, odnosno deset kantona.
Ova rješenja usaglasili su na sastanku sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom predsjednici SNSD-a, SDS-a, SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Protiv ovih rješenja, kojima je načinjen krupan korak u vezi sa primjenom odluke Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Sejdić-Finci" bila je samo SDA.

Pobjeda politike RS

- RS je pokazala da je njena politika principijelna i da je odražavala ustavnu poziciju kada je u pitanju sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Sejdić-Finci". Konzistentan stav RS na tom pitanju obezbijedio je da i drugima poslije dugo vremena postane jasno da se taj stav neće mijenjati i da mora biti prihvaćen, jer odgovara suštini odluke Evropskog suda za ljudska prava i ustavnoj poziciji RS. Očigledno je da je problem u FBiH, a ne u RS i u njenom pristupu - izjavio je poslije sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
Dodik je za za Radio RS rekao da je stav predstavnika stranaka iz Srpske od početka bio jasan i da su ga sada prihvatili i ostali.
- Za razliku od mnogih prilika, ovaj put je bilo jasno da i drugi prihvataju činjenicu na kojoj smo mi do sada insistirali, a to je da RS bude jedna izborna jedinica i da većinski bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH i da tu nema nikakvih drugih modifikacija - rekao je Dodik i dodao da je to jasno i predstavnicima EU.
On je istakao da je četvorka iz Federacije prihvatila prijedlog za izbor člana Predsjedništva iz tog entiteta.
- Četvorka je prihvatila da FBiH ima deset izbornih jedinica i da one pokrivaju kantone - rekao je Dodik i dodao da je ostalo još da se dogovori koliko će koji kanton imati glasova, s obzirom na to da se biraju bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH.
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sastanak u Briselu bio koristan, iako nije postignut konačan dogovor.
- Usaglasili smo da je jedna izborna jedinica RS, a druga FBiH i zbog razlika u uređenju entiteta traži se model koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje predstavnike - rekao je Bosić za Radio RS.
On je dodao da je ovo dobar korak, da SDS i SNSD smatraju da je prijedlog prihvatljiv, te da još ostaje da se finalizuje dogovor u FBiH.

Federacija

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić rekao je "Glasu Srpske" da su koceptualno približeni stavovi.
- Bliže smo implementaciji odluke i postoji osnova za optimizam da ćemo moći doći do dogovora - rekao je Ljubić i dodao da bi idućih dana lideri stranaka trebalo da se sastanu, pojedinačno i grupno, sa predstavnicima EU s ciljem da konačan dogovor bude postignut do 11. aprila.
- Predstavnici EU su poručili da će učiniti maksimalan napor da 11. aprila dođe do dogovora, te da se do polovine godine ispune uslovi aplikacije za status kandidata za članstvo u EU - rekao je Ljubić.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su mnogo bliži rješenju.
- Potvrdili smo sva ključna rješenja šest stranaka. Načelno smo prihvatili jedan model kao rješenje za izbor članova Predsjedništva BiH - kazao je Čović.
Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da su lideri bliže rješenju nego ikada.
- Posebno je važno da će ovo rješenje dovesti do konačne sahrane Prudskog sporazuma. Ovo je na neki način pokušaj pomirenja nacionalnog i građanskog, a ne zaboravljajući da u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ali i oni koji se izjašnjavaju kao građani BiH - naglasio je Lagumdžija i dodao da je uvjeren da će do dolaska visoke delegacije iz Brisela, sredinom aprila, dogovor za "slučaj Sejdić-Finci" biti postignut.
Lider SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je da BiH treba EU, MAP, NATO i strani investitori.
- Treba nam da zemlju povedemo ka Evropi - rekao je Radončić.
Konsultacije u Briselu bile su priprema za treći sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja BiH EU zakazanog za 11. april u Mostaru. Ovaj sastanak vodiće evropski komesar za proširenje Štefan File i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

SDA

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, koji je predstavljao ovu stranku na sastanku u Briselu, rekao je da su za SDA neprihvatljiva asimetrična rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH.
- Prema ovom rješenju RS ostaje jedna izborna jedinica, a u FBiH se uspostavlja deset izbornih jedinica i to se pravda ustavnom strukturom FBiH. To je asimetrično u odnosu na postojeća ustavna rješenja, prema kojima u oba entiteta postoji samo po jedna izborna jedinica i zbog toga je za nas neprihvatljivo - rekao je Džaferović i dodao da se ponuđenim rješenjem diskriminišu Bošnjaci.

Нема коментара:

Постави коментар